Column Stijn Van der Stockt

Column De Standaard – “We leven in de Matrix. Ofzo”

Stijn van de Stockt keek naar ons gesprek met Thomas Hertog, wat hij er van vond?
Dat schrijf hij neer in een column voor De Standaard.

“Naar wat ik begrijp komen in zwarte gaten zowel de quantum- als de relativiteitstheorie samen, en net dat maakte ze de afgelopen halve eeuw zo interessant voor fundamenteel onderzoek. Het probleem is dat die twee elkaar lijken tegen te spreken, maar dat hield Stephen Hawking en zijn Belgische poulain Thomas Hertog niet tegen om beide paradigma’s met elkaar te proberen verzoenen.

Professor Hertog was vorige week te horen in de podcast ‘Zwijgen is geen optie’. De stand van zaken is, hou u vast, dat tijd en ruimte een holografische projectie zijn van de meer fundamentele informatie die ten grondslag ligt aan het heelal. Qué? Awel, zoals de aarde niet plat is, al zou je dat op basis van je eigen waarneming denken, zo bestaan tijd en ruimte eigenlijk niet ‘echt’. Wablieftru? We leven in de Matrix. Ofzo.

Het bijzondere aan die podcast is dat de makers ervoor gekozen hebben om de stiltes er niet uit te monteren. Je hoort professor Hertog worstelen om datgene wat voor hem wiskundig gezien al lang duidelijk is in woorden te verpakken die interviewer Anthony Bosschem, nochtans geen dommerik, kan verstaan. Woorden schieten letterlijk nog te kort.

Om dat onzegbare gezegd te krijgen, hebben we meer nodig dan wetenschap alleen. We denken allemaal in taal, en ook de natuurkunde bedient zich constant van metaforen om contra-intuïtieve inzichten te vertalen naar de waarnemingshorizon van ons beperkte, menselijke verstand.”

Dit is maar een stukje uit de column van Stijn van de Stockt in De Standaard, de rest lees je hier.

We leven in de Matrix. Ofzo

Geef een antwoord