Denken we te veel na?

Of luister naar de Podcast

Waarover gaat deze aflevering?

Stel. Ik weet dat de kans klein is, maar stel gewoon even.
Stel dat ons hele universum een pluisje is in het neushaar van een norse buschauffeur.
Dat het een kwestie van tijd is voor De Grote Nies alles wat we ooit gekend en graag gezien hebben wegvaagt.

Zou je dat dan willen weten?

Of ben je liever onwetend en gelukkig?

We gaan er hier altijd van uit dat nadenken iets goed is. Dat iedereen de tijd moeten hebben om zich met deze Moeilijke vragen bezig te houden.
Maar wat als er zoiets bestaat als te veel nadenken?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetnoten

Algemeen
  • Kijk naar ons volledige gesprek met Jozefien Mombaerts. Het is heftig maar o zo interessant.
  • De standaard stem bij ons pleit voor meer tijd om na te denken, voor meditatie en het bewust poetsen van je binnenkant, voor verstilling en rust. Enkele voorbeelden:
    • Peter De Graef doet je meteen zin krijgen om te beginnen mediteren. Je krijgt ook wel een idee van het bevreemdend effect van stilte en retraite.
    • David Van Reybrouck verloor vijf vrienden op jonge leeftijd en beschreef zijn verwerkingsproces als een ‘trektocht met je verdriet’. Hij wandelt en doet aan yoga en meditatie.
    • Bart Weetjens pleit voor om het even welke vorm van verstilling in organisaties. Hij gelooft dat als we het issue van mentaal welzijn oplossen, alle andere issues een stuk makkelijker te fixen vallen.
    • Sigrid Bousset vertelt over hoe het boek Kairos van Joke Hermsen haar leven veranderde en haar anders naar tijd deed kijken.
    • Charlotte Prové ging steeds minder werken om steeds meer te leven, maar het denken en piekeren neemt duidelijk wel een deel van die nieuwe vrije tijd in.
Fragment 1: Joris Luyendijk

Joris vertelt over Michel Foucault die met de deconstructie alle intellectuelen een excuus gaf om eeuwig te blijven nadenken en vooral niets te doen. Want dat is gevaarlijk.

  • Dit stukje komt uit een zeer interessante discussie tussen Anthony en Joris Luyendijk. Het is zeker de moeite om eens het hele gesprek te bekijken.
  • Joris verwijst naar het legendarische gesprek tussen Michel Foucault en Noam Chomsky aan de TU Eindhoven. Een rockconcert voor intellectuelen.
Fragment 2: Damya Laoui

Damya vertelt dat ze moeite heeft met onze focus op zelfoptimalisatie. Ze vindt dat we veel te veel rondjes draaien en dat we ons te weinig op de essentie richten. En dat maakt ons ongelukkig.

  • Het gesprek met Damya Laoui gaat over veel meer dan enkel dit. Over een vaccin tegen kanker bijvoorbeeld.

Zo kan je ook luisteren:

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.

Dat wil ik ook steunen

Verwante afleveringen:

Geef een antwoord