Friedl Decock

Friedl, waarom wil je graag Mecenas worden?

Je levert een meerwaarde met deze gesprekken en jullie hebben geld nodig om te leven. Ik zou graag hebben dat jullie doordoen waarmee jullie bezig zijn.

Waar besteed je in jouw leven eigenlijk het meeste tijd aan? Wat houdt je bezig?

Aan de klimaatproblematiek en het onderwijs.
Hoe kunnen we een gezonde en duurzame samenleving opbouwen? Als ir. Arch. begeleidt ik architecten in comfortabel en duurzaam bouwen. Ik geef ook les om bewustzijn groter te maken van de urgentie van het probleem en oplossingen te tonen. In Mechelen zijn we mede-oprichters van Klimaan een klimaatcooperatieve. Ik ben geinteresseerd in het concept van de commons en alternatieve munteenheden.
We proberen zelf ook duurzaam te leven in een bijna energieneutraal huis, zonder eigen auto, lokale biogroentjes, biodiversiteit in de tuin…
We zijn nogal gefocust op het klimaat en zien dat systeemverandering boodzakelijk is. Helaas worden we nu in het onderwijs van onze zoontjes ook geconfronteerd met zaken die niet goed lopen. We wilden ons niet bemoeien in dat systeem want we hebben daar ook geen expertise in, maar als je oudste zoontje al vastloopt in de 2de kleuterklas omdat hij een ontwikkelingsvoorsprong heeft dan moet je je er wel over informeren. Je zier en hoort wat er fout loopt, maar voelen ons heel machteloos.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een antwoord