“Een grap is nooit vrijblijvend” – Nigel Williams

“Wanneer je lacht, komt er serotonine vrij in jouw hersenen en dat maakt je ontvankelijk voor nieuwe ideeën. Een grap is nooit vrijblijvend.”

Komt dit uit de mond van een wetenschapper, dan is er geen reden voor een interview. Maar wat doet het met een komiek om met dat besef een podium op te gaan?

Deel deze video en laat de stem van Nigel Williams (nog) luider weerklinken.

Beluister hieronder een uitgebreide versie van het gesprek. Dat kan ook via iTunes of jouw favoriete podcast app.

Over Nigel Williams

Comedian Nigel Williams werd geboren in Bristol. Op zijn vijftiende ging hij als arbeider aan de slag bij British Aerospace. In 1976, op zijn 21e, kwam hij naar België om als fabrieksarbeider te werken. Eerst in Mechelen, later in Antwerpen. Als vakbondsafgevaardigde voor het Algemeen Belgisch Vakverbond bij Opel Antwerpen, leerde hij voor het eerst spreken voor een publiek. En dat bleek hij als geen ander te kunnen.

In 1998 begon hij met stand up comedy, en in 2000 won hij Humo’s Comedy Cup, wat zijn doorbraak als cabaretier betekende. In 2008 kreeg hij zijn eigen discussieprogramma, Volt, op Eén, waarin hij de actualiteit van commentaar voorzag. In 2011 verscheen een boek over zijn leven als fabrieksarbeider, politiek activist, vakbondsafgevaardigde en cafébaas: ‘Had ik maar een vak geleerd’. Hij maakte inmiddels meer dan zeven comedy shows en treedt daarmee ook op in het Engels. Zijn shows brachten hem al naar Nederland, Denemarken, Finland, Engeland, Duitsland en Estland.

Grappen over politiek en stevige maatschappijkritiek vormen vaste ingrediënten van zijn comedy shows. Nigel Williams is ontgoocheld in de manier waarop de meeste van zijn collega’s die onderwerpen juist lijken te vermijden. Williams: “Het overgrote merendeel kiest voor het geld: wat grappen vertellen over Starbucks, hun vrouw, hun kat of hun hond. Daar verdien je je geld mee en je schoffeert niemand.” Wanneer je lacht, komt er serotonine vrij in je hersenen en dat maakt je ontvankelijk voor nieuwe ideeën. Een grap is daarom nooit vrijblijvend, meent Williams. Hij vindt dan ook dat comedians een verantwoordelijkheid hebben om hun publiek iets bij te brengen. “Tegenwoordig mag je als komiek geen politieke mening meer hebben. Tenzij ze rechts is. Wil je veel succes hebben, dan zeg je gewoon ‘negers stinken’ op een podium in een monotone stem. Maar is dat humor?”