Henri VANDENBERGHE over ons gesprek met Hetty Helsmoortel

Het gesprek met Hetty heeft me niet alleen geboeid :
Is Wetenschap (een vorm van) Kunst ? Of is Kunst (een intiuïetieve) Wetenschap ? Wat is Kunst eigenlijk ?
Kan een kapper ook een Kunstenaar zijn ? Of een smid ? Of … ? Wat is Schoonheid ?
Haar verhaal over “depressie” heeft me ook persoonlijk aangesproken : zo herkenbaar …
Ook bij mij ging zo eens plots “al het ‘licht’ uit” … ik weet nog exact wanneer: maandagmorgen 27 januari 1992.
Pas na twee jaar ‘vechten’ tegen mijn eigen ‘spoken’ heb ik in de spiegel over mijn schouder gekeken om en vastgesteld dat ‘het monster’ echt overwonnen was. In die periode had Wannes Van de Velde me aangeraden om eens ‘goed’ te luisteren naar “Ik heb mijn hart gesloten”, dat hij schreef toen hij “ermee zat” (Hij had er zeven jaar ‘last van’ gehad: begin jaren ’70, de periode waarin hij optrok met De Nieuwe Scene en de opvoeringen van het stuk “Mistero Buffo” van Dario Fo, waar hij de muziek voor schreef). Het besef dat ik ‘niet eerlijk tegenover met mezelf’ … om te ‘pleasen’ … aan de mama, de papa, de vrienden, …
En toch zijn het ook Vrienden – maar vooral mijn echtgenote – die me geholpen hebben om uit dat dal te ‘kruipen’ …
Dan pas besefte ik dat, wat ik altijd aan ‘mijn’ leerlingen vertelde – “Vriendschap is Veel meer Waard dan een hoop geld op de bank” – meer dan een romantische quote was …