Waarover gaat deze aflevering?
Ik wil veel. Te veel soms. Met volle goesting werken, vrienden en familie zien, van betekenis zijn voor mijn buurt, een aanwezige vader zijn, sporten voor de gezondheid, nieuwe Jeroen Meus recepten uitproberen, boeken lezen, misschien eens die cursus electriciteit volgen,…
Ik zie onze levens soms als een snelle montage voor mij: laptop, koffiezet, loopschoenen, boter in de pan, Fabeltjeskrant, laptop, koffiezet, … steeds sneller en sneller, met aanzwellende muziek die naar de climax toe beweegt en dan onvermijdelijk … KNAL!
Fade to black, suspensevolle stilte … dan zachtjes Beethoven en de stem van Vic De Wachter.
Hoe vind je een balans? Hoe maak je een meer rustige montage van je leven? Hoe huppel je door die veelheid?
In deze aflevering van Moeilijke vragen laten we psychiater Uus Knops aan het woord. Ze vertelt hoe zij haar patiënten helpt om met de veelheid om te gaan.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Voetnoten
- Bekijk hier al onze gesprekken over welzijn.
- In de flash in het begin heeft Anneleen De Bonte het over burn-out als de spiegelstoornis van onze tijd.
- Bekijk het volledige gesprek met Uus Knops. Het zal je deugd doen en het kost minder dan een echte sessie. Vind je de therapeutische waarde van onze gesprekken zo groot dat je er graag iets voor wil bijdragen. Word dan mecenas.
- Als je deze aflevering graag wegzet als fluff, als lifestyle als een beetje filosoferen over een luxe-probleem en iedereen afleiden van de ware onrechtvaardigheden in de wereld, ga dan naar het volgende punt.
- De burn-out cijfers van Vlaanderen zijn vrij indrukwekkend. 7,6% heeft een burn-out en 9,5% zit in de risico-zone.
- Daarnaast denk ik dat de worsteling met de veelheid iets is dat we allemaal herkennen. Waar iedereen last van heeft en waar dus 1 op de 6 Vlamingen van onderuit gaat. De worsteling kwam alleszins al enkele keren terug in onze gesprekken:
- Charlotte Prové en Sigrid Bousset kozen bewust voor minder.
- Damya Laoui en Hetty Helsmoortel werden door hun lichaam gedwongen om het rustiger aan te doen.
- Bart Weetjens deed onderzoek naar het mentaal welzijn van sociale ondernemers en kwam tot zorgwekkende vaststellingen.
- Als het over yoga en meditatie gaat, dan denken wij altijd aan het gevaar van de recuperatie. Betaalt Starbucks meditatieapps voor haar werknemers omdat het echt inzit met hun mentaal welzijn? Of omdat het ze gelaten wil maken zodat ze niet in opstand komen tegen hun werkomstandigheden? We hadden het over dat gevaar met Alexander Devriendt en Marian Donner.
- Er is een bredere overweging, die Uus ook maakt, over jezelf veranderen om met de onrechtvaardige wereld om te kunnen of die wereld proberen veranderen. Het gevaar van alleen maar aan jezelf te werken is dat je vergeet om in opstand te komen en dat we allemaal rustig zitten te mediteren in een brandend huis.
- Volgens Damya Laoui is het zelfs niet zo gezond voor onszelf om heel de tijd met dat zelfonderzoek bezig te zijn. Misschien zijn we daar wel niet voor gemaakt?
- De waarde van yoga en meditatie is natuurlijk wel bewezen. Je hoeft alleen maar even naar Peter De Graef te kijken om mee te zijn.
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.