Waarover gaat deze aflevering?
Van links tot rechts, boven tot onder en zelfs in het moedige midden, overal horen we mensen over Het Systeem praten. Wat er allemaal mis mee is. Waarom het in de weg zit van een betere wereld. En hoe we dat vermaledijde Systeem kunnen veranderen.
Maar waarom loopt er eigenlijk zoveel mis met Het Systeem? En wat kan je daar als individu aan doen? Heeft het zin om jouw tijd daaraan te spenderen?
Dat blijkt potdikke geen gemakkelijke vraag. Eerder een grote. En dus uitermate geschikt om onze tanden in te zetten. Deze keer samen met Piet Colruyt, Patrick Doyen, Ingrid De Jonghe, Charlotte Prové, Paulien Verhaest, Hans Claus, Marc Cosyns, Koen Verwee en Dirk Bryssinck. Schone bende.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Bonusmateriaal
Shownotes
- Bekijk hier de volledige gesprekken met Ingrid De Jonghe, Charlotte Prové, Dirk Bryssinck, Marc Cosyns, Hans Claus, Koen Verwee, Paulien Verhaest, Patrick Doyen en Piet Colruyt.
- Ingrid heeft TEJO opgericht een laagdrempelige plek waar jongeren terecht kunnen voor hulp.
- Dirk is de bezieler van Villa Voortman.
- Hans ontwikkelt met De Huizen een alternatief gevangenissysteem.
- Koop al uw bloemen bij Blommm.
- Patrick strijdt samen met Jeroen Vereecke tegen plastic verpakkingen met Robinetto.
- Lees meer over de perverse prikkel in Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk.
- Wie graag over ons huidige systeem leest en hoe we het kunnen bijsturen of omgooien, kunnen we een paar hele dikke boeken aanraden:
- Postkapitalisme van Paul Mason
- And the weak suffer what they must? van Yannis Varoufakis. (Dat klinkt beter dan En de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan?)
- Het boek dat het leven van Piet veranderde: How to change the world van David Bornstein.
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.