Waarover gaat deze aflevering?
Enkele van de meest vermaarde wetenschappers van ons land mochten we dit jaar aan onze tafel verwelkomen. Om ons inzicht te geven in een wereld die vaak onbereikbaar, onbegrijpelijk en ontoegankelijk overkomt: de wereld van de wetenschap.
Om alvast een ding te leren: onbereikbaar, onbegrijpelijk of ontoegankelijk is die niet.
In al die gesprekken vroegen we ons af wat de wetenschap voor ons kan betekenen. Naast snelle toepassingen zoals vaccins, wordt er immers veel tijd besteed aan onderzoek dat schijnbaar niet tot concrete oplossingen zal leiden. Toch niet op korte termijn.
Nochtans hebben we meer dan ooit oplossingen nodig. Voor problemen die groter zijn dan ooit. Reden genoeg om ons gezamenlijk de vraag te stellen: Zal de wetenschap ons redden? En hoe dan?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Shownotes
- Vind je het belangrijk dat onze gesprekken en de grote vragen door iedereen gratis bekeken en beluisterd kunnen worden? Voeg je dan bij ons Mecenaat, het is daar plezant.
- Bekijk hier de volledige gesprekken met Benjamin Verdonck, Manon Janssen, Angelique Van Ombergen, Marjan Doom, Thomas Hertog en Peter De Graef.
- Karine Van Doninck vergeleek het nut van de wetenschap met het nut van een baby. Het is een vergelijking die bij ons heel hard is blijven hangen en die deze aflevering mee gestuurd heeft.
- Karine en ook Damya Laoui en Hetty Helsmoortel klaagden bij ons de academische jungle aan.
- We moesten ook stiekem denken aan Josse De Pauw, Dirk Bryssinck en Rutger Bregman, maar je mag zelf uitzoeken waarom.
- Enkele boeken die je beeld, van een muffe, onbegrijpelijke wetenschap in haar ivoren toren, helemaal onderuit halen.
- “Surely You’re Joking, Mr. Feynman!”, de autobiografie van Richard Feynman
- Een kleine geschiedenis van bijna alles, waarin Bill Bryson eventjes de hele wetenschap uitlegt in mensentaal.
- Een korte geschiedenis van de tijd van Stephen Hawking: begrijpelijk, maar het vergt toch wat mentale gymnastiek.
- De kinderboeken van Angelique Van Ombergen kan je zogezegd voor je kinderen kopen om er dan zelf keiveel van bij te leren.
- De structuur van wetenschappelijke revoluties van Thomas Kuhn haalt de wetenschap uit het kader van de eeuwige vooruitgang en schetst een beeld dat dichter ligt bij de horten en stoten van de realiteit.
- We vieren in deze aflevering ons eerste citaat van Vladimir Lenin: “Vertrouwen is goed, controle is beter.”
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.