Kan je gelovig worden?

Of luister naar de Podcast

Waarover gaat deze aflevering?

Kan ik gelovig worden?
Of ben ik het al?

Mijn blik op de wereld is altijd gekleurd door mijn overtuigingen. Ik heb een koppige bril op, eentje die ik nooit kan afzetten.

Ik denk dat elk boek, elke theorie, elke ideologie – hoe objectief ze ook pretendeert te zijn – doordrenkt is van geloof. Het geloof in de vooruitgang is niet objectiever dan het geloof in het evangelie als model voor een goed leven. En elk geloof heeft zijn fundamentalisten.

Als ik aanvaard dat ik al gelovig ben, dan kan ik misschien bewust kiezen waarin ik geloof. Dan kan ik misschien de kleur van mijn koppige brilglazen zelf bepalen.

En dan kan ik misschien iets leren van de mensen die altijd erkend hebben dat ze gelovig zijn.

Toch?

Voetnoten

  • Bekijk het volledige gesprek met Bert Roebben.
  • We hadden het ook over geloof met Khalid Benhaddou en Luk Vanmaercke.
  • Bekijk andere gesprekken over Zingeving.
  • Lees voor het slapen gaan eens het verhaal van de verloren zoon.
  • Via de tweede naïviteit van Paul Ricœur kwamen we terecht bij de post-kritische geloofsschaal. Best interessant eigenlijk.
  • Het doet ons denken aan ons gesprek met Philip Brinckman die de drie stadia in de ontwikkeling beschreef volgens Nietzsche. Eerst zijn we kameel en volgen we een spoor dat voor ons gelegd is. Vervolgens worden we leeuw en komen we in opstand tegen alles en iedereen. En tenslotte worden we Kind en willen we niet alleen vrij zijn van, maar vrij zijn voor. De tweede naïviteit dammezeggen.
  • Lees de encycliek Laudato Si’ van Paus Fransiscus. Soms lijkt het alsof een hardcore ecologist aan het woord is. Misschien moet hij toch een pseudoniem overwegen. Wie weet krijgt hij de poltiek als Jonathan Goodman wel in beweging.
  • De manier waarop Bert geloof beschrijft, als een balans tussen engagement en overgave, als een voortdurende afweging, doet ons denken aan hoe Marjan Doom de wetenschap beschrijft. Ook Peter De Graef en Khalid Benhaddou zien veel parallellen tussen de twee.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Verwante afleveringen:

Geef een antwoord