Marianne Zwaan

Marianne, waarom wil je graag Mecenas worden?

Ik ben geboren in 1944. Ik heb vanaf mijn jeugd geworsteld met wat als waarheid, als juist en goed wordt gepresenteerd en wat door anderen als onzin en slecht wordt beschouwd. Het maakte me grenzeloos nieuwsgierig naar en leerde mij dat waarheidsvinding een levenslang proces is … Ik geloofde aanvankelijk in journalistiek die uit was op het vinden van de waarheid gebaseerd op onbevooroodeeld onderzoek. Ik ben daarin teleurgesteld door de (sociale) media en de poltiek, zeker de laatste jaren. Bij het kijken naar jullie gesprekken gekenmerkt door oprechte nieuwschierigheid en aandachtig luisteren hervond ik dat vertrouwen.

Waar besteed je in jouw leven eigenlijk het meeste tijd aan? Wat houdt je bezig?

Ik woon officieel in Frankrijk de laatste 15 jaar, tien jaar als immigrant. Ben ook nog vaak in NL (Zeeuws-Vlaanderen, 2de huis0) Ik ben Nederlandse, lees (literatuur en kranten: de Groene, de Correspondent, NRC, Trouw, tijdschrift voor Filosofie, Vruchtbare aarde, speel accordeon en dans (traditionele muziek), schrijf ‘colums’ voor mezelf, om mijn gedachten te ordenen en de chaos die in de wereld gaande is hanteerbaar te maken voor mezelf. Sinds kort heb ik om diezelfde reden FB vaarwel gezegd, de voortdurende ongenuanceerde, haatdragende, mensonterende conversaties, van links naar rechts, in het midden, van boven naar beneden, de Coronz hysterie, enz maakten me bang. Nee, niet voor Het Virus, maar voor mijn medemensen. Kijken naar jullie programma maakt dat ik de zin van (het) leven weer kan voelen.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een antwoord