Marjan Gryson: Er is geen reden om iemand op te geven

Lieve Helden,

Marjan richtte mee Touché op. Een organisatie die gestart is met agressiebegeleiding voor gedetineerden. Haar blik op mensen in de gevangenis en bij uitbreiding haar blik op iedereen die door de maatschappij afgeschreven wordt, krijgen we ons leven lang niet meer van ons afgeschud. Dat is haar eerste cadeau.

(Belangrijk dat het verhaal van gedetineerden uitgebreid aan bod kan komen? Ja! Word Mecenas van Zwijgen is geen optie om ons werk mogelijk te houden.)

Het tweede cadeau is de ultieme droom van Touché: agressie in de hele maatschappij onder handen te nemen. Dat betekent allesbehalve ‘onderdrukken’ of ‘uit de maatschappij krijgen’. Nee. Voor Marjan is agressie bovenal energie. De wil om te bewegen. Om de wereld te bewegen. En die energie, moeten we bovenal beter gekanaliseerd krijgen.

Dit gesprek raakte ons zo hard, dat we beslisten het vier jaar na eerste uitzending nog eens naar jullie te sturen. Mis het niet, alsjeblieft.

Bekijk of beluister hier het volledige gesprek:
https://zwijgenisgeenoptie.be/marjan-gryson/

De lucht hangt vol virus, het zal allemaal wel. Maar nog meer lijkt de lucht te zinderen van de irritatie en de woede. Omdat het te lang duurt. Omdat het zo oneerlijk voelt. Omdat kostbare uren en dagen van onze levens vervliegen, terwijl we opgesloten zitten in de kadavers van wat ooit ons sociaal leven was.

Wij bekeken Marjan niet toevallig deze week opnieuw. Als we haar  goed begrijpen, is onze woede kostbaar. Ons grootste goed. De energie waarmee we ons vandaag opwinden over dit zielig excuus voor een wereld is groot en even groot kan, zal en moet de energie zijn waarmee we er straks terug invliegen. Met opbouwen. Met ontmoeten. Met vieren. 

Er ligt werk op de plank.
Hou de woede vast.
We hebben ze nodig.

Peis en vree,
Freek, Tom & Anthony

ps: Het is te veel.
pps: Te veel zorgen.
ppps: En te weinig mensen
pppps: om ze mee te delen.
ppppps: Maar wij zijn hier nog.
pppppps: Te ver, om u van dienst te zijn.
ppppppps: Maar we zijn hier.


Laat ons weten wat ZIGO voor jou betekent. Of word Mecenas van Zwijgen is geen optie als je het belangrijk vindt dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken. Je leest er hier meer over.

BOODSCHAP VAN ALGEMEEN NUT: TOT NADER ORDER WORDEN ALLE AANKLIKKERS VAN DE HIERBIJ BESLOTEN UITSCHRIJFLINK BESCHOUWD ALS LANDVERRADERS. WE WETEN OOK NIET WAAROM. SORRY. 

Deze week haalden ze de letters van de gevel. Lang geleden dat een politieke partij nog iets zo concreet verwezenlijkt heeft. (Grapje Conner) Maar tot er een nieuwe naam is, roepen wij trots en luid: deze mail werd niet verstuurd vanuit Kunstencentrum Vooruit in Gent

Ontvang deze nieuwsbrieven in jouw eigen mailbox

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een reactie