Naima Charkaoui: Niet in mijn naam

Lieve Helden,

Niemand, waar ze zich ook op het politieke spectrum bevinden, pleit voor open grenzen, toch? Fout. Naima Charkaoui doet het wel. En niet omdat ze naïef is of wereldvreemd. Wel omdat ze een hekel heeft aan dooddoeners: slecht onderbouwde meningen die het echte denken belemmeren. Zeker als die dooddoeners nog eens doen wat ze zeggen: doden.

(Ben je fan van meningen die wel goed onderbouwd zijn? Word dan nu Mecenas van Zwijgen is geen optie om ze luider te laten klinken.)

Als je de temperatuur gradueel genoeg opbouwt, kan je een kikker levend koken zonder dat hij aanstalten maakt om uit de kookpot te springen. Zo ook laten wij ons indommelen door schijnbaar neutrale woorden zoals ‘pragmatisch’ en ‘realistisch’. Woorden die eigenlijk voor weinig anders dienen dan het status quo in stand te houden. De dictatuur van de redelijkheid.

Bekijk of beluister hier het volledige gesprek:
https://zwijgenisgeenoptie.be/naima-charkaoui/

De waarheid ligt niet noodzakelijk in het midden, zo leerden we van Naima. En wat we vandaag populistisch of polariserend noemen, wordt binnen een decennium door de geschiedenis misschien beoordeeld als de enige juiste weg.

Maar hoe vind je de juiste weg, wanneer jouw kompas niet meer afgesteld kan worden door te luisteren naar de snelle oordelen van anderen? Door goed te luisteren naar jouw eigen stem, denken we. En die stem te laten horen. 

“Niet in mijn naam.” Voor wie niet wil luisteren, zal jouw kreet niet uitmaken. Maar voor al wie twijfelt, voor al wie zich te onzeker voelt om zich uit te spreken, zullen jouw woorden versterkend werken. En hen misschien het finale duwtje geven om ook hun stem te verheffen.

Zwijgen is geen optie,
Toch?

Freek, Tom & Anthony

ps: Ik wil jou optillen
pps: en rondzwieren.
ppps: Vieren
pppps: dat je een mens en
ppppps: in mijn leven bent.
pppppps: Ook als mijn armen
ppppppps: het even begeven en
pppppppps: mijn woorden
ppppppppps: het overnemen.


Laat ons weten wat ZIGO voor jou betekent. Of word Mecenas van Zwijgen is geen optie als je het belangrijk vindt dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken. Je leest er hier meer over.

Straciatella. Twee bollen. Op een hoorntje. Nee in een potje. Nee, hoorntje! Ja, ja, op een hoorntje. Gratis*, voor iedereen**, die niet op de uitschrijflink klikt***.

*Geldig zo lang de voorraad strekt, **aanbod enkel van toepassing voor geprivilegieerde witte mannen tussen 65 en 85 jaar, ***op 22 april voor 8u ‘s ochtends op te halen bij Kunstencentrum Vooruit in Gent

Ontvang deze nieuwsbrieven in jouw eigen mailbox

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een reactie