Sam De Bruyn over Zwijgen is geen optie in De Morgen

Sam De Bruyn is radiopresentator bij Q-Music en DJ. In de podcast De vragen van Proust van De Morgen heeft hij het over welke impact ons gesprek met Stefan Hertmans op hem heeft gehad.

Wij vonden het fantastisch om te lezen dat dankzij de podcast met Stefan Hertmans Sam op een andere manier naar klimaatactivisme kijkt. Hoe hij zelf actie onderneemt en inzicht krijgt op hoe mensen reageren als het thema klimaat in één van zijn programma’s aan bod komt, schoon. Maar vooral motiverend!

 

Het volledige antwoord op de vraag in het interview lees je hieronder:

Waarover bent u de laatste tijd anders gaan nadenken?

“Over klimaatactivisme. Door de podcast Zwijgen is geen optie met Stefan Hertmans. Hij legt daarin heel mooi uit waarom niet iedereen wakker ligt van het klimaat. Omdat dat voor heel veel mensen een luxeprobleem is. Als je elke maand moet vechten om je rekeningen betaald te krijgen, om eten voor je kinderen te kopen, waarom zou je je in hemelsnaam bekommeren om het klimaat? Het klimaat is een luxeprobleem, goed voor mensen die tijd en middelen hebben om zich daarmee bezig te houden.

“Daardoor snapte ik waarom ik zo vaak bagger terugkreeg als ik dat thema aanhaalde in mijn radioprogramma’s. Voor velen is het klimaat helemaal geen prioriteit. Daarop ben ik gaan doordenken, want je zou kunnen concluderen: als niet iedereen een inspanning levert, is het zinloos. Maar dat is niet zo.

“Ik heb mezelf voorgenomen om zoveel mogelijk inspanningen te doen, juist omdát ik op het einde van de maand mijn centen niet hoef te tellen om te zien of ik alles kan betalen. Ik kán mij daarmee bezighouden. Ik heb een perfecte verwarmingsinstallatie op gas, ik hoef die niet te vervangen door een warmtepomp, maar ik ga het wel doen en ja, dat is een investering, dat kost mij geld. Ik heb ook een elektrische auto gekocht, belachelijk duur, maar ik heb het wel gedaan, terwijl ik evengoed een chique sportkar had kunnen kopen met dat geld. (lachje)

“Ik vind dat het mijn plicht is om beter na te denken over mijn keuzes voor het klimaat. Als andere mensen dat niet kunnen omdat ze andere zorgen hebben, vind ik dat ik dubbel zo hard mijn best moet doen. En eigenlijk vind ik dat iedereen die het zich kan permitteren dubbel zo hard zijn best moet doen. Mijn strijd is niet meer om de gewone man in de straat te overtuigen, maar wel de man die met zijn Porsche door mijn straat sjeest.”

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een antwoord