Sterker dan stilte?

Quarantaine Kanjers,

We hebben het ons afgevraagd: wat kan Zwijgen is geen optie in deze tijden betekenen?

Is de crisis die ons overkomt zo uitzonderlijk dat we toch voor de actualiteit moeten kiezen en vuistdiep in Corona moeten duiken? Nee.

Als eerste zijn we daar niet voor uitgerust. We zijn met drie. Dat is niet zo veel. Ten tweede heeft de kennis die we opbouwden meer te maken met tijdloze vragen dan met de broodnodige journalistiek die ons vandaag de dag informeert over de (mogelijke) gevolgen voor onze maatschappij.

We hebben het ons afgevraagd: is de crisis die ons overkomt zo uitzonderlijk dat de weinige mentale ruimte die we hebben 100% naar het virus moet gaan? En is onze stilte dan misschien de grootste bijdrage? Nee.

We denken, in alle bescheidenheid, dat deze crisis de vragen die we ons daarvoor al stelden niet minder prangend maakt. Wel in tegendeel. We zijn misschien allen tijdelijk verblind door dit glinsterend nieuw virus maar de grote problemen waarmee we voor de quarantaine worstelden zullen er binnen een paar maanden nog zijn. Misschien zelf groter dan ooit.

Dus. We zijn niet nutteloos. Denken we. Maar hoe gaan wij bijdragen? Simpel:

Wanneer iedereen inzoomt en meer dan ooit in de waan van de dag leeft, gaan wij uitzoomen. Sinds vorige week zijn we als de wiede weerga al onze afleveringen beginnen herbekijken om de grote lijnen en contrasten eruit te filteren. Wat hebben we in meer dan honderd afleveringen geleerd over de grote, onoplosbare vragen die ons leven als mens tekenen?

Het resultaat is een nieuwe reeks die we ‘Grote Vragen’ doopten en waarvan jullie volgende week de eerste aflevering zien.

In de eerste aflevering vragen we ons, luidop en oprecht, af of persoonlijk engagement meer is dan een manier om van ons schuldgevoel af te geraken. Veranderen we effectief de wereld door onze levens anders te leiden? Is het wel gezond te geloven dat je de wereld kan veranderen? Zijn we meer dan snel verdampende druppels op een hete plaat?

Deze reeks is een ode aan onze Mecenassen. Want het is enkel door hen, door de bijzondere manier waarop wij ons dagelijks brood verdienen met dit werk, dat wij kunnen uitzoomen wanneer de hele wereld inzoomt. En daarvoor, lieve mensen, zijn we dankbaar. Want uitzoomen, daar hebben we vandaag de dag en meer dan ooit nood aan.

Volgende week,
Zoals steeds,
Tom & Anthony

ps: Thomas
pps: riep ze
ppps: DIT
pppps: IS
ppppps: NIET
pppppps: OK.
ppppppps: Verlegen glimlachend
pppppppps: haalde hij
ppppppppps: zijn dochter
pppppppppps: uit de wasmachine.


Laat ons weten wat ZIGO voor jou betekent. Of word Mecenas van Zwijgen is geen optie als je het belangrijk vindt dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken. Je leest er hier meer over.

Vreest niet, zondaar. Zolang gij met uw zondige vingers van deze fragiele uitschrijflink blijft, is het kalf slechts half verdronken.

We hebben vandaag ontdekt dat we met een vingerafdruk mogelijks alsnog in onze bureaus terechtkunnen. Al onze virussen plakken binnenkort aan de vingerafdrukscanner van Kunstencentrum Vooruit in Gent

Ontvang deze nieuwsbrieven in jouw eigen mailbox

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een reactie