Tip: Het vrije woord

Goed nieuws! Ik ben terug verliefd op het internet.

U wist het niet, maar we gingen even door een dalletje. Het internet was voor mij een plek geworden van ommuurde vestingen. Facebook, Twitter, Instagram, je kent ze wel. Ik zat ook zo vaak te snuisteren achter de grote betaalmuren van nieuwswebsites dat ik begon te geloven dat mijn grote liefde, het oude internet met haar blogposts en haar linklijsten, gestorven was.

Dat kon niet waar zijn.

Ik installeerde een RSS lezer, zwierde alle sociale media apps van mn telefoon, blokkeerde de nieuwswebsites in m’n browsers en ging op zoek. Op zoek naar frisse pennen buiten de betaalmuren. Obscure blogposts geschreven door open geesten. Geflipte websites van creatieve programmeurs.

Een paar maanden later zwem ik in een weelde van goeie artikelen. Ik lees er, ik telde het voor u na, een honderdtal per maand. En ik ben daar zo blij mee, dat ik de weelde graag wil delen.

Vandaag de eerste, binnenkort de volgende. Schrijf je in op de Zwijgen is geen optie nieuwsbrief als je ze graag in jouw mailbox ontvangt.

Adam over Onzinnige wetenschap

Adam is een wetenschapper. In de psychologie. Adam ziet de psychologie graag. Zo graag dat hij een waanzinnig plezierig artikel schrijft over alle zwakheden van zijn vakgebied. Want Adam wil bovenal dat de psychologie sterker wordt. En om de psychologie sterker te maken, heeft de psychologie kritiek nodig.

Grappig geformuleerde kritiek.
Anders werkt het niet.

Ik denk dat het met mijn koken ook zo gaat. Dat, mocht ik erin slagen de kritiek op mijn gerechten grappiger te formuleren, die gerechten er ook daadwerkelijk beter van zouden worden. Nu zit ik in een soort van loopgravenoorlog met aan de ene kant mijn te droog geformuleerde kritiek en aan de andere kant mijn te droge pasta pesto. Misschien moet ik Adam eens uitnodigen.

Tip: https://experimentalhistory.substack.com/p/psychology-might-be-a-big-stinkin