Voor Bart Schepens is Zwijgen is geen optie een vinger achter het behang

De wereld is een bizarre plek. Niets zo ondoordringbaar als hetgeen we iedere dag ervaren in deze rare plek. We kennen dan wel veel, maar weten is van een andere orde. Achter de zichtbare feiten bevindt zich een waaier aan andere werelden. We vermoeden ze meer dan dat we ze rechtstreeks ervaren. We her-kennen ze eerder dan dat we ze kennen.

Het zijn verhalen en mensen, verhalen van en over mensen en, vooral, mensen met verhalen. Ze liggen op ons te wachten om ontsloten te worden. Ze openen zich niet uit zichzelf, je kan ze enkel horen als je ook wil luisteren. Je moet erheen willen, naar die andere werelden, naar die verhalen en je erdoor laten beroeren. Ieder verhaal is een vinger achter het behang. Iedere getuigenis een nieuwe blik over iemands schouder op zo’n andere wereld.

Wij zijn opgetrokken uit verhalen, zijn zélf verhalen. En verhalen geven ons betekenis. Grote verhalen, ook ja zeker, maar die krijgen we teveel, ze worden geschreeuwd, niet verteld. Ze zijn gevaarlijk simpel, en daardoor vooral gevaarlijk. Ze laten zich gedwee voor allerhande karren spannen. Ze worden geclaimd, geschaakt, gekaapt en voelen zich in hun sas bij diegene die het hardst kan gillen.  De grote verhalen zijn dit enkel qua volume, qua vorm. Inhoudelijk zijn ze echter klein. Ze zijn soms gewoon kleren van de keizer, niet meer. Ze doen de werkelijkheid geen recht, ze verengen ze en hoe harder ze roepen, hoe meer ze verbergen. Ze zijn er niet om ons beter te maken, wel om ons beter te doen wanen. 

Kleine verhalen zijn niet verschillend, maar gans anders. Ze lijken klein, er zijn er veel, niet te tellen veel, zoveel als er mensen zijn. Maar ze zijn écht. Ze gillen niet, ze mompelen. Het zijn ‘fezelingen’ meer dan openbaringen. Ze halen hun kracht uit de stilte die ze teweegbrengen bij degene die luistert, niet uit het volume waarmee ze verteld worden. Daardoor zijn ze zo krachtig. Ze zijn schuw, eerder teruggetrokken dan op de voorgrond. Laten zich beschroomd ontsluiten en zijn bang om te luid te klinken. Ze mijden massa’s, ze zijn bang inhoudelijke diepte en subtiele nuancering te verliezen. Ze vinden ideale oren en laten zich slechts mondjesmaat doorgronden in de intieme setting van een dialoog waarin ze zich sereen laten ont-wikkelen, waarin woorden de kans krijgen om na te zinderen in diegene die luistert. Dergelijke verhalen schrijven nieuwe sporen, creëren nieuwe associaties, maken verse vingerafdrukken.

Zwijgen is geen optie is een vruchtbare biotoop voor zulke kleine verhalen. Ieder gesprek een nieuwe vinger achter het behang. Zonder fanfares, zonder gloriërend klaroengeschal, wars van alle paukengeweld en ver van de schijnwerpers. Ze willen geen massa-podia, geen Eurosong spektakel, geen oorverdovend Tomorrowland of Rock Werchter geweld. Ze gedijen eerder in terloopse zijpaadjes, niet zover van platgetreden wegen, op plekken die jou eerder vinden dan dat jij ze vindt. Als je jezelf toelaat ernaar te verdwalen en je doelgerichtheid indommelt terwijl je ontvankelijkheid voor verwondering en ontroering langzaam ontluikt. En je beroerd wordt door verhalen, kleine verhalen, maar die ertoe doen. Verhalen met een weerhaakje soms, verhalen die nagalmen, verhalen die je veranderen. Sommige zijn zandkorrels waarvan enkele in een oester – wie weet – een parel worden. Verhalen die moed vergen, maar doen alle dingen van waarde dat niet? Om verteld te worden en ook om ontvangen te worden. Nooit ‘zomaar’, om de leukigheid, de anekdote, het fait-divers, het wist-je-datje, het kwansuis weetje.

Plekken waar deze verhalen ontstaan, moeten we koesteren. Zwijgen is geen optie heeft zo’n plek, is zo’n plek. 

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony