Wat andere mensen van onze gesprekken vinden

Dankzij de Mecenassen van Zwijgen is geen optie kunnen we onze gesprekken gratis verspreiden. We willen hen dan ook heel graag laten weten welke impact ze creëren met hun bijdrage. Hieronder een bloemlezing van de impact die bepaalde gesprekken hebben gehad op iemand.

Kijk of luister je zelf naar één van onze gesprekken en wil je daar iets over kwijt. Dat kan, dat mag en dat is zeer welkom via dit formulier.

Hilde Gerené over ons gesprek met Frans De Clerck

15 juli 2020

De combinatie van zoveel wijsheid en bescheidenheid, passie en eenvoud in 1 mens ontroert en inspireert mij. Ik voel me vriendelijk edoch dringend uitgenodigd om me nog meer bewust te worden van mijn plek in de zwijgende meerderheid, en het besef dat zwijgen echt geen optie is kan ik niet… Meer lezen

Lydia Andries over ons gesprek met Marjan Gryson

13 juli 2020

Wat een opluchting te horen dat er mensen zijn die geloven in het potentieel van iemand en niet verblind worden door hun gedrag. Vaak ligt onze maatschappij aan de basis van ongepast gedrag en moet er meer ingezet worden om criminaliteit te voorkomen in plaats van meer gevangenissen of gesloten… Meer lezen

Michel Peeters over ons gesprek met Damya Laoui

10 juli 2020

Damya Laoui vraagt zich onder meer af of we niet te diep gaan boren, vooral in onszelf, om ‘onze’ existentiële vragen op te lossen. En wie nu eigenlijk daarvoor tijd heeft of kan maken, gegeven de context waarin zij of hij zit. Zelf vind ik die vragen wel relevant, als… Meer lezen

Nik Voets over ons gesprek met Frans De Clerck

26 juni 2020

Bankier zijn is een mooi beroep en is er voor al die moedige ondernemers .. met als uitgangsbasis liefde .. hoogstaande leercollege om niet te missen. Wat een mooie persoonlijkheid. Een les economie die iedereen warm zou kunnen maken om te ondernemen. Frans De Clerck: Wie gaat dat betalen? Meer lezen

Ingrid Strobbe over ons gesprek met Frans De Clerck

26 juni 2020

Na dit gesprek heb ik een positievere kijk op het beroep van bankier. Dankjewel. Op het einde, helemaal op het einde ontstaat er iets moois tussen beide gesprekspartners. Ontroering, een traan. Dit heeft me erg geraakt, ik voelde een traan op mijn wang. En nog eentje. Dit soort nabijheid/ontroering heb… Meer lezen

Svend Jacobsen over ons Grote Vraag: “Hoe vrij zijn wij?”

16 juni 2020

Ik heb recent twee werken gelezen over de (on)vrijheid van de wil, en ik was daardoor al redelijk overtuigd over mijn beperkte vrijheid. Je kan dan wel vrij zijn, zonder dwang, maar je kan niet willen om iets te willen. Deze gesprekken brengen dat idee heel zacht en toegankelijk over.… Meer lezen

Geert Vanpee over ons Grote Vraag: “Hoe vrij zijn wij?”

16 juni 2020

Wat een super mooie aflevering is dit! Sinds een heel aantal jaar stel ik me vaak de vraag: wat is vrijheid? En dan doorloop ik eigenlijk exact hetzelfde proces als wat er hier in deze aflevering doorlopen werd: is vrijheid veel geld verdienen en dus ALLES kunnen kopen wat je… Meer lezen

Isabeau Masy over ons Grote Vraag: “Hoe vrij zijn wij?”

16 juni 2020

Dit is een gesprek/gevecht dat ik persoonlijk elke dag voel. Ik heb altijd het idee dat ik zelf moet presteren. 40 uur werken per week, fitnessen, voldoen aan de normen. Zelf een handicap hebben, maar zo hard mogelijk vechten om deze zo min mogelijk invloed te laten hebben. Dit is… Meer lezen

Michel Peeters over ons Grote Vraag: “Hoe vrij zijn wij?”

11 juni 2020

Dit is waarom ik mecenas ben! Inzichten van ‘gewone’ mensen, elk vanuit hun krachten en talenten. Telkens ik iemand hoor zeggen ‘je hebt een vrije wil’ denk ik: oh ja? Deze grote vraag kreeg hier een groot antwoord, niet af, niet perfect maar wel sterk en inspirerend! Doe zo voort… Meer lezen

Ingrid Strobbe over ons Grote Vraag: “Hoe vrij zijn wij?”

11 juni 2020

Morgen word ik verwacht op een sollicitatiegesprek. Dit gesprek is de aanleiding voor mijn twijfel maar ik kan er de vinger niet op leggen. Het is niet de twijfel aan mijn skills, het zit dieper & het is breder. Dankzij het gesprek met de huisarts Anneleen de acteur Josse kom… Meer lezen

Geerte Hoet over ons gesprek met Bleri Lleshi

9 juni 2020

Een opsteker. Hij geeft ons een boost om verder te gaan. We zijn niet alleen in deze denkpatronen. Ferme en moedig man. Bedankt aan jullie, om het mogelijk te maken eindelijk opbouwende gesprekken te beluisteren. Ik heb mijn hart gevolgd – Bleri Lleshi Meer lezen

Michel Peeters over ons gesprek met Theo Vaes

22 mei 2020

Met ATK heb ik zijdelings met Theo en Marijke en John samengewerkt vanuit mijn engagement bij YouthStart. Dat ging toen om een YouthStart-opleiding voor mensen in armoede via de buddies van ATK. Een ONGELOOFLIJKE ervaring, zowel sociaal, als cultureel en vooral menselijk. Ik heb me voorgenomen een ATK Buddy te… Meer lezen

Bryan Kaak over ons gesprek met Hetty Helsmoortel

13 mei 2020

Ik vond het gesprek over de wetenschap erg interessant. Hoe de wereld en verschillende landen keuzes moeten maken die eigenlijk erg gevaarlijk zijn was erg interessant. Ik heb hieruit opgemaakt dat je niet te vroeg moet zijn met het naar buiten laten komen met iets, zorg ervoor dat het goed… Meer lezen

Patrick Switten over ons gesprek met David Van Reybrouck

8 mei 2020

David blonk uit door zijn stilte-momenten. Regelmatig leek het alsof ik offline was. Sterk vond ik zijn bedenking om ‘vanuit de aanvaarding van het verdriet het licht te vinden’. Ooit vond een zekere Thomas ook dit licht na het aanraken van de wonden. De koppeling naar ‘een immense verantwoordelijkheid’ die… Meer lezen

Liesbeth Van den Brande over ons gesprek met Stefan Hertmans

5 mei 2020

Ik ben zonet in mijn zoektocht naar informatie voor onze module wereldburgerschap, zo’n twee uur aan mijn scherm gekluisterd geweest. Dit is zo’n eye-opener en is zo interessant dat ik het gewoon met iemand moet delen. De manier waarop Stefan Hertmans vertelt over allerlei verschillende zaken is bijna surreëel. Ik… Meer lezen

Thomas Sennesael over onze Grote Vraag: “Hoe veranderen we het systeem?”

1 mei 2020

Ik vind dit een hele mooie poging om via logische deductie een antwoord te proberen vinden op een moeilijke vraag (die vaak nuanceloos beantwoord wordt). De rol van ‘de aandeelhouders’ komt hier sterk naar voren als cruciaal element in ons systeem, met haar systeemfouten. Heel mooi hoe Anthony in zijn… Meer lezen

Kenzië Ceusters over ons gesprek met Alexander Devriendt

30 april 2020

De gesprekken betekenen heel veel voor mij, ze zetten me aan tot denken maar geven me ook een betere kijk op de leerstof dat ik voor mijn vakken uit de gezinswetenschappen. Alexander Devriendt: zinloosheid is een nulpunt Meer lezen

Lut Cafmeyer over ons gesprek met Alexander Devriendt

30 april 2020

Zeer fijn gesprek, open, puur, eerlijk, intelligent, ook een bijzondere scherpe kijk op de maatschappij zonder te oordelen, noch veroordelen. In de theaterwereld is hij een grote, wijze man! Alexander Devriendt: zinloosheid is een nulpunt Meer lezen

Gerd Mertens over onze Grote Vraag: “Hoe veranderen we het systeem?”

30 april 2020

Heel boeiend thema ! veelzijdige kijk en reactie er op ! En Héél bijzonder is de samenvatting van elk idee door de spreker gebracht en op het einde het hele overzicht van de verschillende invalshoeken !! Goed gebracht ! Proficiat ! Hoe veranderen we het systeem? Meer lezen

Patrick Switten over ons gesprek met Rutger Bregman

24 april 2020

Ik heb het boek ‘De meeste mensen deugen’ nog niet volledig gelezen. Virussen gooien soms agenda’s door elkaar. Bregman zijn zoekende houding in het gesprek vond ik boeiend. Een uitspraak zoals: “De waarheid komt van mensen die niet vriendelijk zijn”, geeft een manier van kijken die ‘goed zijn’ koppelt aan… Meer lezen

Leen Cool over ons Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat?”

18 april 2020

Ik kijk altijd erg uit naar de gesprekken. Vaak voel ik me ook zo machteloos maar stilaan, mede door wat ik juist aanhoorde, besef ik dat de kleine dingen die ik in mijn kleine omgeving kan bijdragen er wel toe doen. Bedankt voor de nieuwe inzichten, ik probeer af te… Meer lezen

Stef Kuypers over ons Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat?”

17 april 2020

Om te beginnen, top! Echt mooi onderwerp om bij stil te staan. En ik zou er graag iets aan toevoegen. Ik denk niet dat wij druppels op een hete plaat zijn. We zijn eerder te vergelijken met stenen in een vijver, we zorgen voor golven. Om het voorbeeld van Arnoud… Meer lezen

Arno Kempynck over ons Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat?”

17 april 2020

Wat een mooie aflevering, ik vind het ongelooflijk boeiend als het over macht gaat. De vragen die nog achterblijven zijn: waarom verschuift die macht weg van de burger, de oorzaak kennen kan helpen om te weten hoe we onze macht kunnen gebruiken/vergroten. En dan ook wat ik eeuwig boeiend vind,… Meer lezen

Michel Peeters over ons gesprek met Maaike Eggermont

16 april 2020

Ik moet echt wel eens meer te weten komen over Sudburry! Ben bezig met het voorbereiden van een boek over hoe alles in de wereld een MIX is om vandaar uit dan te beschrijven hoe onderwijs er kan en liefst zal uit zien. Dingen als gepersonaliseerde onderwijs en autonoom leren… Meer lezen

Petra Schipper over onze Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat?”

16 april 2020

Pure therapie. Ik worstel al heel lang met deze vraag en corona drukt mij/ons nog nijpender en overweldigender op onze onmacht. Een meesterlijk geheel: zorgvuldig opgebouwd en knap aaneengepraat en samengevat. Ik hing aan jullie lippen, heb er traantjes bij gelaten, deugd gehad van de verschillende invalshoeken (inclusief dat boze… Meer lezen

Wannes Kestens over ons Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat”

16 april 2020

Fantastisch om begeleid te kunnen freewheelen doorheen inhoudelijk gerelateerde fragmenten van verschillende interessante sprekers! De korte stukjes samenvatting vóór en na elk fragment vond ik absoluut een meerwaarde. Het lijkt me een monnikenwerk om dit klaar te spelen: het vinden van een rode draad, het selecteren van fragmenten, het kiezen… Meer lezen

Thomas Sennesael over ons Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat”

16 april 2020

De meest positieve en haalbare noot in dit résumé vind ik de opmerking dat de burger via gezond verstand en consequente deductie in opstand komt. Maar dan niet zozeer tegen een machtige externe overheid – dat is een te gemakkelijke on-waarheid – maar tegen zichzelf, in wezen. Zichzelf, waarmee ik… Meer lezen

Didier Eeckhout over onze Grote Vraag: “Zijn we druppels op een hete plaat?”

16 april 2020

inhoud 10/10 – technishe kwaliteit 10/10 – compositie 10/10 – creativiteit 10/10 Te bekijken op: Zwijgen is geen optie Mvg Didier Zijn we druppels op een hete plaat? Meer lezen

Michel Peeters over ons gesprek met Meryem Kanmaz

3 april 2020

Ben zelf actief in het begeleiden van NEETs, deeltijds scholieren (YouthStart) en vluchtelingen (DuoForA Job). Boeiende inzichten gekregen van Meryem. Is er een platform waar we meer communicatiemomenten kunnen hebben met ‘de andere Vlamingen’? Jullie aanpak is vooral gericht op luisteren naar andere inzichten. Prima en absoluut nodig. Maar waar… Meer lezen

Monique Buysse over ons gesprek met Meyrem Kanmaz

2 april 2020

Ik heb met 1 ruk dit boeiend gesprek beluisterd! Ik ben buddy van een Afghaans vluchtelingengezin en werd bevestigd dat door verbinding te maken de ander zijn/ haar verhaal kan vertellen 50.37-51.85! Dat we leren luisteren zonder daarna iets te zeggen 54.07 en te eindigen met de vraag waar zijn… Meer lezen

Nadine Langeraert over ons gesprek met Meryem Kanmaz

2 april 2020

verhelderend, boeiend en leerrijk gesprek ! Smaakt naar meer ! Meryem Kanmaz: Zonder strijd is niets verworven Meer lezen

Freddy Vancraybeek over ons gesprek met Olivia Rutazibwa

23 maart 2020

Ze legt dat zeer goed uit 👍 Olivia Rutazibwa: Racisme dient een doel Meer lezen

Marlies De Kort over ons gesprek met Dalilla Hermans

21 maart 2020

Bijzondere boeiende vrouw. een Lichtwerker die vrij is om voor haar mening uit te komen ZONDER een ander te kwetsen. Ik ben vandaag bij Mecenaat ingeschreven . Ik ben geen politiekgericht persoon, maar meer een natuurmens die positief is ingesteld. Hartegroetjes… Dalilla Hermans: Strijden is mijn dagtaak niet meer Meer lezen

Katrien Timmermans over ons gesprek met Luk Vanmaercke

19 maart 2020

Helder en mooi, inderdaad aangenaam om naar te luisteren, mijn blik verwijdt Luk Vanmaercke: Het is ok om gewoon te zijn Meer lezen

Brigitte Danneels over ons gesprek met Stefan Hertmans

16 maart 2020

Luisteren naar Hertmans is van de ene verbazing in de andere vallen. Wat voor die man een doodgewoon gesprek lijkt, is voor de meeste mensen niet te bevatten. Hij debiteert de ene denkwijze na de andere. Je hoort en voelt dat het geen ijdele woorden zijn, integendeel, ze zijn doordacht.… Meer lezen

Christiaan Huybrechts over ons gesprek met Marian Donner

13 maart 2020

Een prachtig gesprek met een prachtige vrouw. Grotendeels ben ik het eens met haar discours, alleen heb ik het wat moeilijk op het laatst, over haar papa en de vrijgevochten mens, de bohemiens. Mensen horen binnen een systeem, dat kan ook vrijheid bieden. Een systeem dat hen helpt, sociaal, financiëel,… Meer lezen

Marleen Van Poeck over ons gesprek met Marian Donner

12 maart 2020

Ik ben al sinds mijn 16de sociaal en ecologisch geëngageerd, vaak vanuit een buikgevoel al kan ik me soms wel verdiepen in socio-economische-ecologische thema’s, maar de theorie blijft niet lang hangen. De laatste jaren word ik echter steeds wanhopiger, ondanks reeds +25 jaar campagne voeren rond al deze thema’s (Voor… Meer lezen

Frank Schuurmans over ons gesprek met Stefan Hertmans

12 maart 2020

Zeer mooi ingetogen gesprek en document, compassievol maar ook ‘right in your face’. Regelmatig moeten slikken en met tranen in m’n ogen zitten luisteren … Stefan Hertmans: Daar begint de moraal Meer lezen

Peter Cauwenberghs over ons gesprek met Khalid Benhaddou

11 maart 2020

Dit interview is van een zeldzaam hoog niveau; een geschenk, een pareltje om door te geven. Khalid Benhaddou: Laat mij dat kind zijn Meer lezen

Lut Brusseleers over ons gesprek met Julie Cafmeyer

11 maart 2020

Niet toevallig op vrouwendag dit hoogst boeiende gesprek over de vraag wat het betekent om een zinvol leven te lijden in de eerste plaats voor jezelf, met jezelf, niet enkel meer vanuit prestatie, normen maar vooral om ons welzijn te verhogen, vanwaaruit samen te gaan met anderen, nieuwe modellen te… Meer lezen