Wie moet zich aanpassen?

Of luister naar de Podcast

Waarover gaat deze aflevering?

Moet de vegan op een barbecue eten wat de pot schaft?

Moet een kind met aandachtsproblemen stil zitten in de klas?

Moet een dorpsschouwburg een ramp installeren voor die ene rolstoelgebruiker?

Moet iemand in een groep die systematisch minder toegang krijgt tot de arbeidsmarkt gewoon beter haar best doen?

We maakten een sandwich met nuancesaus, belegd met Anaïs Van Ertvelde, Rashif El Kaoui, Dalilla Hermans, Tobias Leenaert, Lynn Formesyn, Dalilla Hermans 2 jaar later en Stefan Hertmans. Lekker!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetnoten

Algemeen

  • Bekijk hier al onze gesprekken over ongelijkheid.
  • In de intro hoor je Jihad Van Puymbroeck vertellen over de shift die gaande is tussen activisten en de traditionele media.
  • We zitten met een uitgebreide metaforensalade en het kan geen kwaad om even te duiden dat ze allemaal op hetzelfde neer komen. Het familiefeest=De context=Ons maatschappelijk bestel=De mainstream media=Een treintoestel=Een gebouw=Een zaal vol anciens van de farmaceutische industrie=een werkomgeving.

Fragment 1: Anaïs Van Ertvelde

Anaïs legt uit dat er twee modellen zijn om naar handicap te kijken. Het medische model legt het probleem bij het individu met de handicap en stelt als oplossing medische ingrepen voor. Het sociale model legt het probleem bij ons maatschappelijk bestel dat gebouwd is voor slechts één soort lichaam.

  • Bekijk hier ons volledige gesprek met Anaïs. De moeite!
  • Toegankelijkheid klinkt soms als een saai thema, maar je moet gewoon eens naar de film Zootopia kijken om te beseffen hoe cool het kan zijn.

Fragment 2: Rashif El Kaoui

Rashif vertelt over waarom hij altijd een kostuum draagt. Hij vindt dat leuk, maar het ontstaat ook vanuit het idee dat je zijn een statement is en dat hij met zijn gezicht en zijn uiterlijk moet proberen een goede eerste indruk te maken en de kans te vergroten dat er naar hem geluisterd wordt.

  • Bekijk hier ons volledige gesprek met Rashif.

Fragment 3: Dalilla Hermans 2017

Dalilla vertelt over waarom ze deelneemt aan de Slimste Mens. Om de gewone Vlaming te tonen dat iemand die zwart is ook gewoon een mens als jij en ik is, die ook mopjes maakt en dingen weet.

  • Bekijk hier ons originele gesprek met Dalilla uit 2017. In een zonovergoten lokaal van het KASK in Gent.

Fragment 4: Tobias Leenaert

Tobias schetst een hypothetisch verhaal waarin iemand heel erg z’n best heeft gedaan om veganistisch te koken, maar één foutje gemaakt heeft door lasagne met eieren erin te kopen. Opeten of niet opeten? Dat is de vraag.

  • Bekijk hier ons volledige gesprek met Tobias. We spraken ook hem een tweede keer.
  • Wie op zoek is naar vegan lasagnebladen kan in de Albert Heyn terecht.

Fragment 5: Lynn Formesyn

Lynn praat over langdurig zieken en hoe men probeert om ze te herintegreren op de arbeidsmarkt. Met lange tanden gebruikt ze de labels, maar ze spreekt met empathie voor werkgevers. Ze schept een vaag beeld van wat ook zou kunnen.

  • Bekijk hier ons volledige gesprek met Lynn.

Fragment 6: Dalilla Hermans 2019

Dalilla vertelt over de evolutie in haar denken in de laatste 2 jaren. Over dat ze niet meer wil proberen passen in een verhaal dat door iemand anders geschreven is. Over de plek waar ze in 2017 zat en hoe zoekend ze was. Over de dirigerende rol die ze losgelaten heeft.

  • Bekijk hier ons reüniegesprek met Dalilla uit 2019. In onze eerste eigen studio.

Fragment 7: Stefan Hertmans

Stefan drukt ons met onze neus op de feiten. Het is maar in onze ontmoeting met de ander en het andere dat wij die tot de norm behoren onze eigen identiteit vinden. Het is maar door van op afstand naar onszelf te kijken dat we beseffen dat ook wij (en onze historisch gegroeide context) niet neutraal zijn.

  • Bekijk hier ons volledige gesprek met Stefan.
  • Dat je afstand moet nemen om te beseffen wie je echt bent is een verhaal dat ons keer op keer bevestigd werd. Het is waarom studeren in het buitenland zo eye opening was voor Mohamed Barrie en Jaouad Alloul.
  • Het idee dat wat wij als normaal en neutraal zien helemaal niet neutraal is, drong pas echt tot ons door na het gesprek met Nadia Fadil.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.

Dat wil ik ook steunen

Verwante afleveringen:

Geef een reactie