Zijn traditionele media het probleem?

Of luister naar de Podcast

Waarover gaat deze aflevering?

Jamaja, het draait toch allemaal om de clicks en de likes en de shares en de kijk- en luistercijfers en de advertentie inkomsten en dat vreet aan de kwaliteit van onze media en op den duur zitten we allemaal als lemmingen naar celebrity rechtszaken te kijken terwijl de gletsjer smelt en de armoede groeit.

En de sociale media is nog erger want daar is al helemaal geen controle meer op wat waar is en wat niet en de traditionele journalist wordt daar op dezelfde hoogte geplaatst als de complotdenker die beweert dat giraffen niet bestaan.

Wij zwalpen al wel eens graag tussen media-pessimisme en media-optimisme.

Maar donderdag is traditioneel een optimistische dag.
En vandaag des te meer, want we hebben een Moeilijke vraag gemaakt die de problemen benoemt en ons toch met een optimistisch gevoel achterlaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voetnoten

Algemeen

Fragment 1: Tom Cochez

Over de commerciële druk op media en hoe die er subtiel voor zorgt dat mensen een roddel over Britney Spears even serieus nemen als een onderzoek naar eventuele corruptie binnen de vastgoedsector. Over hoe het anders kan.

  • Bekijk het volledige gesprek met Tom Cochez van Apache.be (dat rijmt!).
  • Tom wist natuurlijk niet dat jaren nadat hij dit voorbeeld gebruikte, de roddels over Britney samen zouden komen met de serieuze onderzoeksjournalistiek in een schitterende documentaire: Framing Britney Spears.

Fragment 2: Koen Verwee

Over de shift die media gemaakt hebben en nog steeds aan het maken zijn van clickbait naar meer betrouwbare journalistiek waarvoor mensen willen betalen.

Fragment 3: Dimitri Antonissen

Over de vraag of het vroeger beter was en of de sensationele koppen een nieuw verschijnsel zijn. Over media-optimisme en de opdracht van de journalistiek om een betrouwbaar alternatief voor sociale media neer te zetten.

  • Dimitri Antonissen is hoofdredacteur van de obscure nieuwssite HLN.be en hij is ook stiftdichter.
  • Ik weet niet of Dimitri het voorbeeld van de podcast over schaakproblemen als hypothetisch voorbeeld nam, maar hij bestaat alleszins.

Fragment 4: Fleur Pierets

Een positieve blik op sociale media. Over hoe ze mensen een stem geven die vroeger geen stem hadden. Over hoe ze macht geven aan de machtelozen om de machtigen ter verantwoording te roepen.

  • Fleur Pierets is kunstenares en mensenrechtenactiviste. Voor het project 22 trouwde ze met haar vrouw Julian in alle 22 landen waar dat mocht.
  • We hoorden een gelijkaardig enthousiasme over sociale media bij Koert Debeuf die de Arabische Lente van dichtbij meemaakte.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.

Dat wil ik ook steunen

Verwante afleveringen:

Geef een reactie