Bryan Kaak over ons gesprek met Hetty Helsmoortel

Ik vond het gesprek over de wetenschap erg interessant. Hoe de wereld en verschillende landen keuzes moeten maken die eigenlijk erg gevaarlijk zijn was erg interessant. Ik heb hieruit opgemaakt dat je niet te vroeg moet zijn met het naar buiten laten komen met iets, zorg ervoor dat het goed ontwikkelt is en je er alles van weet.
Daarnaast was de informatie over hoe de mensen keuzes maken over andermans levens erg nuttig om te weten. Als je bijvoorbeeld iemand genetisch geneest door het DNA te veranderen kan het zo zijn dat er op een gegeven moment geen recente medicatie meer is voor deze ziekte, omdat de meeste mensen ervoor kiezen om deze ziekte weg te laten halen, maar er zijn ook een klein aantal mensen die hiervoor niet kiezen. Dit kunnen gevaarlijke beslissingen zijn met als gevolg dat de mensen die dit eigenlijk niet willen ondergewaardeerd worden.
Op het einde werd er ook gezegd dat het beter is als je iets doet dat niet ‘moet’. Ik herken mezelf hier helemaal in. Als ik iets moet doen dan voelt het als een verplichting en dan heb ik er minder zin in. Terwijl als ik iets graag wil onderzoeken terwijl dit niet per se moet, ik het wel leuk vindt. Dit komt doordat ik als het uiteindelijk lukt het gevoel krijg dat ik iets nieuws heb gedaan. Ook doordat ik dit onderzoek dan ook interessant vond. Ik neem het zeker mee voor later dat ik dingen doe die niet ‘moeten’