Spring naar de inhoud
Zwijgen is geen optie
Aanmelden

Anthony schreef een boek!

Waarom ik een goed mens ben (en jij ook)

10 redenen om te blijven proberen ook wanneer het zinloos lijkt.

Waarom nog warmtepompen installeren als de ijskappen al aan het smelten zijn? Waarom nog protesteren als er toch niet geluisterd wordt? Waarom nog stemmen als de uitslag bij voorbaat vast lijkt te liggen? Kortom: heeft het zin om te blijven proberen? En zo ja, doe ik dan wel genoeg?

En waar halen de Zwijgen is geen optie-gasten de energie vandaan om hun schijnbaar onmogelijke doelen te blijven nastreven? Al onze gesprekken leerden Anthony dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen om wat hij niet doet, maar trots kan zijn op waar hij - bewust en onbewust - wel het verschil maakt.

En dat schreef hij schoon, verstandig en grappig neer in dit kersverse boek, voor jou om te lezen. Omdat 'niet genoeg' toch meer dan voldoende kan zijn. Omdat hij, ongeacht het resultaat, een goed mens is. En jij ook.

Gelezen en goedgekeurd

Hoeveel goeds moet je verrichten vooraleer je jezelf als goed mens mag beschouwen? Waar ligt de grens tussen zelfzorg en schuldig verzuim? Mag je een cocktail drin­ken in de tuin terwijl de bosbrand woedt achter de haag, om het met de woorden van de auteur te zeggen? Ik zeg: ja, dat mag. Ook zeg ik: lees dit boek. Al is het aan een haag met een bosbrand erachter, en een cocktail erbij.

Jonas Geirnaert, tv-maker

Anthony Bosschem schrijft zoals hij interviewt voor Zwijgen is geen optie: warm, open, eerlijk en met een voortdurende twinkeling in zijn ogen. Het lezen van dit boek voelde als een gesprek met een goede vriend. Na afloop moest ik denken aan een citaat van Octavia Butler: 'Alles wat je aanraakt, verander je. Alles wat je verandert, verandert jou.' Laat u dus aanraken door dit boek, en raak daarna een ander aan.

Marian Donner, schrijver

Speels, verrassend, prikkelend vooral. Anthony heeft me weer aan het denken gezet, net zoals toen hij met zijn vraag voor de podcast Zwijgen is geen optie kwam. Kunnen we de wereld verbeteren? Ik onthoud vooral: het doet ertoe wat ik doe... zelfs als het er niet toe doet. Als je het maar goed doet. En ja, dat geldt ook voor een 'oudere witte man'. Niet lezen is geen optie, eens je begonnen bent.

Rudi Vranckx, journalist

Anthony's eerlijke en introspectieve schrijfstijl legt de complexiteit van goedheid en de subtiliteiten van menselijke interacties bloot.

Dilara Bilgic, schrijver

Dit boek schopt ons een geweten en brengt tegelijk zachte balsem aan. Niet genoeg kan toch voldoende zijn: dat is geen naïviteit, dat is wijsheid. Wat je doet, doet ertoe... en hoe je het doet, nog meer.

Wouter Torfs, ondernemer

De mogelijkheid tot goed en kwaad zit vervat in elke mens. Het 'goede doen' is denken, oordelen en handelen. Daarvoor heb je anderen nodig die jouw denken uitdagen, je meer zienswijzen geven om beter te oordelen en je bovenal inspireren tot handelen om net dat kleine verschil te maken. Het is dat kleine verschil dat Anthony vanuit zijn talloze gesprekken bloot legt en bundelt.

Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut

Wat Anthony doet is diepzeeduiken in het ingewikkelde bewustzijn van deze samenleving. Wanneer hij bovenkomt met verhalen en inzichten, zien we hoe dat bij hem een fundamentele twijfel teweegbrengt. Dat is straf en eerlijk. De wil om niet te zwijgen behoeft een duiker die keer op keer dat doet. Dit boek lezen betekent mee denken, vaak mee duiken, allicht mee twijfelen. Dat maakt het nog straffer.

Jeroen Olyslaegers, schrijver

Geïnspireerd door

De meer dan 140 gesprekken die Anthony hier al heeft gevoerd, voel je in zijn boek doorwerken. In de vragen die hij zich stelt, de fragmenten die aan bod komen, de illustraties, en de voorzichtige antwoorden die hij presenteert. Al die gesprekken zijn voor leden volledig te bekijken en beluisteren. Kijk en luister je graag mee? Dat kan.

Word lid