Carmien Michels

Carmien, waarom wil je graag Mecenas worden?

De Zigo-afleveringen geven me een sterk gevoel van verbondenheid. Het is een bonte club van leergierige/gedreven/vindingrijke/gevoelige mensen, waar iedereen bij kan aansluiten en op hoog niveau kan bijleren. Of ik nu luister wanneer ik wandel, kook, of midden in de nacht wakker lig, de gesprekken (de originele invalshoeken, de voortschrijdende inzichten, de verwondering, het doorvragen, het out-of-the-box denken, het zoeken naar balans en inclusie) bieden me schoonheid en troost, brengen me altijd dichter bij mezelf, bij een soort mens-zijn waar ik naar hunker. Ik ben benieuwd hoe dit zich achter de schermen voortzet in het Mecenaat en kijk ernaar uit via de zigo-topics te connecteren met andere zoekende hoofden.

Waar besteed je in jouw leven eigenlijk het meeste tijd aan? Wat houdt je bezig?

Ik schrijf boeken in een mix van genres en sta in andere tijden op het podium met poëzie, slam, muziektheater en divers eigen werk. Naast mijn talige activiteiten die veel tijd en geduld vragen, probeer ik graag nieuwe dingen uit, vaak in functie van mijn schrijven, zoals zangles, Roemeens en martial arts lessen, trajecten die vanwege covid (of blauwe plekken) niet altijd van een leien dakje lopen. Omwille van covid pikte ik dit jaar meer academische vakken op, in de Letteren en Film. Daarnaast ben ik gefascineerd door (on)recht en rechtvaardigheid, criminaliteit, de werking van het brein, groepsdynamiek en macht, internationale verbanden, geschiedenis, fantasy, Griekse mythes, retoriek, logica en talige probleemstellingen. Mijn grootste aandacht gaat naar het analyseren en ontcijferen van en het zoeken naar verbindende verhalen tussen wat er vandaag in de wereld gebeurt, het (fake) nieuws dat op ons afkomt, de manier waarop het mijn brede omgeving raakt en beïnvloedt, en de rol van, vaak onderbelichte, details zoals familieverhoudingen en huisdieren in de geschiedschrijving.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een antwoord