Waarover gaat deze aflevering?
Er valt altijd wel een lezersbrief te schrijven. Een bedrijf te boycotten.
Er valt altijd een manifestatie te organiseren. Een petitie op starten.
Er valt altijd wel een stem te verheffen en een boodschap te vermarkten.
Dus doe jij wel genoeg?
Is dit lezen echt het beste dat je met je tijd kan doen?
En is de plechtige communie van je achternichtje echt belangrijker dan die Klimaatmars?
Deze aflevering is voor iedereen die dat verwijtend stemmetje herkent en op zoek is naar een lievere vorm van engagement.
Zet je even neer en ontvang een warme groepsknuffel van David Van Reybrouck, Stefan Hertmans, Fleur Pierets, Bert Roebben, Benjamin Verdonck en Christophe Busch.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Voetnoten
Algemeen
- In de flash serveert Naima Charkaoui ons een lekkere worsteling op een bedje van eeuwige twijfel met schuldgevoelsaus.
Fragment 1: David Van Reybrouck
David doet een moreel appel voor engagement. Hij ziet alle argumenten om apathisch achterover te leunen wel, maar hij veegt ze vakkundig van tafel.
- Kijk hier naar ons volledige gesprek met David.
Fragment 2: Stefan Hertmans
Stefan heeft het over het grote morele probleem van je deelname aan de samenleving. Over spreken versus zwijgen en de eindeloze afweging. Over jezelf voortdurend herhalen en de frustratie die dat meebrengt. Over oud en jong samen, schouder aan schouder op straat.
- Kijk hier naar ons volledige gesprek met Stefan. Er zijn slechtere manieren om twee uur van je leven te spenderen.
- Karl Krauss sprak de legendarische woorden “Mir fällt zu Hitler nichts ein”.
- Moeten we kiezen om gevaarlijk te spreken? Of moeten we soeverein spreken? Bruggen bouwen of preken voor eigen kerk? Het is een vraag die we al proberen beantwoorden hebben in een andere aflevering van Moeilijke vragen.
Fragment 3: Fleur Pierets
Fleur praat over de morele plicht van minderheden om elkaar te steunen. Als je weet hoe het is om onderdrukt te worden dan moet je anderen die op andere manieren onderdrukt worden steunen. Maar dat kan ook leuk zijn.
- Kijk hier naar ons volledige gesprek met Fleur.
- Tijdens de Stonewall-rellen van 1969 besliste de LGBT-gemeenschap om terug te vechten tegen de politie.
- Van Fleur leerden we meer over het begrip Intersectionaliteit en over hoe ‘de norm in vraag stellen’ een goede basis is van een collectief vezet.
Fragment 4: Bert Roebben
Bert heeft het over de zelfzorg en de zorg voor de ander en hoe die twee niet per se tegenover elkaar moeten staan. Ze gaan samen, je moet je smijten én je moet voor jezelf zorgen.
- Kijk hier naar ons volledige gesprek met Bert.
- Gerrit Manenschijn praat over Welbegrepen eigenbelang en we vermoeden dat hij in dit boek Thomas Hobbes eens flink op zijn plaats zet.
- “Il faut être un homme mangé, mais il faut être aussi mangeable” – Onbekende hoogleraar.
Fragment 5: Benjamin Verdonck
Benjamin biedt troost aan iedereen die zich al eens klein gevoeld heeft in een grote manifestatie. Hij leert ons het gigantische belang van dat kleine en hij geeft ons enkele zeer bruikbare ideeën.
- Kijk hier naar ons volledige gesprek met Benjamin.
- Lees meer over Extinction Rebellion.
- Jean Cocteau zei “Si le feu brûlait ma maison, qu’emporterais-je? J’aimerais emporter le feu”.
- Benjamin herinnert ons eraan dat een klimaatmars niet gelijk is aan de helikopterbeelden op het journaal. Het zijn de tienduizenden individuele verhalen die elkaar kruisen. Het is de kunststudent die heel de nacht aan haar protestbord heeft gewerkt. Het is de zelfgemaakte soep die de stemmen versterkt. Het is de introverte persoon die eerst op de trein, dan weer van de trein en vervolgens weer op de trein is gestapt. Het is het café dat haar toiletten opent. Het zijn de knipogende politieagenten en de babysittende grootouders.
- De man die De Brandnetel openhoudt in Antwerpen is niet persoonlijk verantwoordelijk voor de transitie naar een vegetarische, meer biologische maatschappij, maar hij is er wel onlosmakelijk mee verbonden. De som van zijn verhaal en al die andere concrete verhalen resulteert in die transitie.
- Mr Gwyn van Alessandro Barrico. We zijn niet alleen verdwaald in het bos, we zijn ook het bos en de dief die achter de boom zit en het meisje dat door het bos wandelt.
- Bij het woord ‘soep’ denken wij onmiddellijk aan het mooie verhaal van Charlotte Prové. Sindsdien is soep niet langer gelijk aan groenten met water.
Fragment 6: Christophe Busch
Christophe vertelt over het concept kleine goedheid van Emmanuel Levinas. Over de ontelbare kleine verhalen van mensen die op lokaal niveau iets goed doen. De verhalen die niet in de geschiedenisboeken staan maar allemaal samen wel een gigantische impact hebben.
- Kijk hier naar ons volledige gesprek met Christophe.
- Chrisotophe was directeur van Het Museum Kazerne Dossin en is nu directeur van het Hannah Arendt Instituut.
- Hannah Arendt schrijft over de banaliteit van het kwaad in Eichmann in Jeruzalem. Christophe contrasteert dat met de Kleine goedheid van Emmanuel Levinas.
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.
Superschoon! En alweer dat warm dekentje dat we allemaal eens kunnen gebruiken! xx