Fleur Pierets: Vind je mij naïef?

Geachte Denkers,

“Ik hoorde haar vlak voor de lockdown praten in De Studio en het ging door merg en been.” Zo raadde ZIGO-fan Lisa ons een gesprek aan met schrijfster, kunstenares en mensenrechtenactiviste Fleur Pierets. Terecht: Fleur is gemaakt voor ZIGO. ZIGO is gemaakt voor Fleur.

(Als je wil dat we mensen zoals Fleur het podium kunnen geven die ze verdienen, word dan hier Mecenas van Zwijgen is geen optie. Er bestaat geen andere weg. En elke bijdrage telt.)

Met Fleur kan je over moeilijke onderwerpen praten. En het gesprek over de rechten van minderheden is moeilijk. “Jammer”, hadden we bijna geschreven, maar Fleur zou ons tegenspreken. Want dat het een moeilijk gesprek is, is het bewijs dat er iets aan het veranderen is. Dat mensen die lang gezwegen hebben dat niet meer doen. Om de plek op te eisen waar ze recht op hebben. Luid, als het moet.

Zeg nu zelf: wie zijn wij om daar iets tegen in te brengen?

Bekijk of beluister het volledige gesprek:
https://zwijgenisgeenoptie.be/fleur-pierets/

Strategisch essentialisme. Onthoud die term. Want er is iets geks aan de gang.

Hoe hard we ook beweren dat een mens een mens is en hoe graag we ook geloven dat we in een wereld zonder hokjes leven, er zijn mensen die willens nillens in een hokje terechtkomen. Een hokje dat hen verhindert mens onder de mensen te zijn.

En dan gebruiken ze dat hokje om zichzelf te verdedigen. Rechten op te eisen voor hun hokje. Rechten die hokjesloze mensen als vanzelfsprekend ervaren. Ze gebruiken hun hokje om het recht te verwerven geen hokje meer te moeten zijn.

Eerlijk: wij, hokjeslozen, hebben dat soms moeilijk gevonden om te begrijpen. Maar we begrijpen het steeds makkelijker.

Voortschrijdend inzicht. Onthoud die term. Want er zijn gekke dingen aan de gang. Die te weten willen komen, ontslaat ons van het schuldgevoel over onze permanente onwetendheid. 

Permanent onwetend,
Maar altijd zoekend,
Freek, Tom & Anthony

ps: Wie haar leiders
pps: aan een andere
ppps: morele standaard afmeet
pppps: dan zichzelf,
ppppps: vraagt erom
pppppps: bedrogen te worden.


Laat ons weten wat ZIGO voor jou betekent. Of word Mecenas van Zwijgen is geen optie als je het belangrijk vindt dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken. Je leest er hier meer over.

Het was gisteren de verjaardag van Anthony zijn mama en ze wenste maar één ding, dat er voor één keer niemand op de uitschrijflink zou klikken. Bij deze. Gelukkige verjaardag mama!

Ge gaat het niet geloven maar toch is het waar en ik ga het u vertellen omdat het waar is alzo de installatie universal tongue is corona proof en fantastisch en je kan ze zelf vijf keer gaan bekijken voor vijf euro in Kunstencentrum Vooruit in Gent

Ontvang deze nieuwsbrieven in jouw eigen mailbox

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een reactie