Geert Vanpee over onze PS Podcast: We hebben altijd een bril op

Eum, waar zal ik eens beginnen? :-) Jullie hadden meteen bij het begin al mijn aandacht door het te hebben over die massagezetel die je met spraak bedient ipv met een knopje en hoe die spraakbediening eigenlijk gewoon moeilijker werkt dan dat knopje. Kijk, dat is wat mij betreft de nagel op de kop slaan hee; kijk bv naar de moderne radio (met touchscreen en bluetooth en DAB+ en vooral heel veel complexiteit om hem te bedienen) en vergelijk dat met de ouderwetse radio (2 draaiknoppen zijnde volume en zenderkeuze = heel eenvoudige bediening). Ik weet het, het radiovoorbeeld is heel kort door de bocht, maar we moeten ons over dit soort dingen veel meer vragen stellen en niet zomaar veronderstellen dat die moderne radio beter is.
Een ander voorbeeld waar ik als blinde heel vaak mee geconfronteerd wordt: een stuk software of een app werkt prima voor mij, maar plots is er een update waarin men de gebruikersinterface opgefrist heeft… Dat wordt dan met heel veel bravour aangekondigd zo van: “BEWONDER DE OPGEFRISTE GEBRUIKERSINTERFACE EN ONTDEK HOEVEEL GEMAKKELIJKER DE APP NU WERKT.” Fijn, maar in veel gevallen betekent zulk een update dat het voor mij afgelopen is, want de app is grafischer geworden en hoe grafischer apps zijn, des te moeilijker kan ik ze gebruiken. Zet dit alles tegenover bv de uitvinding van de radio of de uitvinding van de computer en die update van die app of dat moderniseren van die radio betekent veel minder of is zelfs (voor sommige groepen van mensen) een achteruitgang. Ik ben dus absoluut niet tegen vooruitgang, laat dat duidelijk zijn, maar ik ben er wel heel kritisch tegenover; net om die breuklijn die jullie aanhalen: is het vooruitgang die het leven makkelijker maakt, of is het zogenaamde vooruitgang die de commerce doet draaien en ons via marketing heel mooi weet aan te praten dat het echt vooruitgang is?

En dan het verhaal over de verschillende brillen… Knap hoe jullie dat analyseren en tot het besluit komen dat het gevaarlijk wordt als iemand er 200 percent van overtuigd is dat hij of zij de juiste bril op heeft om alles juist te zien. Want, neem weer mijn verhaal over vooruitgang van zonet: ik zie het misschien te eenzijdig, want voor een ziend persoon is het misschien WEL leuk dat die gebruikersinterface opgefrist wordt of dat die radio een mooi touchscreen heeft. Ook daar moet ik mij in kunnen verplaatsen om het voor mezelf en voor de anderen leuk te houden. Super dus hoe jullie hier tot die conclusie komen.

En dan als laatste jullie bespreking over dat boek waarin men stelt dat er maar een klein percentage van onze tijd gaat naar het effectief creatief dingen maken… Heeeeeel interessant en ook speciaal voor mij omdat ik eigenlijk al een aantal jaar middenin zulk een situatie zit. Ik ben als blinde onlangs aan de slag gegaan als fietshersteller, maar omdat men bang is dat ik niet genoeg zal renderen, heeft het me behoorlijk wat moeite gekost om ergens binnen te geraken. Uiteindelijk is het me in een Mechels maatwerkbedrijf gelukt. Ik mag daar onder andere handmatig fietswielen vlechten (alle spaken erin steken en het wiel gebruiksklaar maken), iets wat nog maar heel weinig fietsherstellers doen omdat het te tijdrovend is. Ze moeten het dan wel doen met wielen die machinaal gemaakt zijn en die vaak niet zo perfect in orde zijn als handgemaakte wielen.

Nu goed, het wordt hier allemaal veel te lang, dus ik laat het hier maar bij… Maar, echt een heel interessante aflevering, laat dat mijn besluit zijn!