Maxim Februari: Verzet wordt onmogelijk

Teerbeminde Trawanten,

We overdrijven niet graag dus overdrijven we alleen wanneer het terecht is: Maxim Februari is een beetje als een God voor ons. Al is het maar omdat hij veel schijnbare tegenstellingen schijnbaar moeiteloos in zichzelf verenigt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jurist, gespecialiseerd in regels, die als schrijver alle regels van de kunst, met succes, tart? 

Maxim zoekt, beschrijft en denkt over de plaatsen waar het in onze maatschappij schuurt. Tussen veiligheid en vrijheid. Tussen controle en spontaniteit. Tussen wetten en moraal. Mens en technologie. Verbeelding en realiteit. 

Een gesprek dat, zeker in deze tijden, jouw tijd meer dan waard is. Dus sturen we het, een jaar na het begin van de lockdown, nog eens uit. (We kunnen dit soort tijdloze gesprekken enkel maken dankzij onze Mecenassen. Word nu ook Mecenas als je onze gesprekken belangrijk vindt.)

Bekijk of beluister hier het volledige gesprek:
https://zwijgenisgeenoptie.be/maxim-februari/

(Wij luisterden naar Maxim, over de beperkingen van controle, de gevaren van controle zelfs, en dan dachten wij:)

Zijn wij geen rare wezens, met dat eindeloze verlangen van ons om de wereld te willen controleren en beheersen? 

(Zeker wanneer we weten dat de momenten waarop we de controle moeten lossen, net de momenten zijn waarop we voelen daadwerkelijk te leven.)

Is een wereld waarin alles beheerst en gepland is, geen dode wereld? En als dat zo is: waarom roepen we met onze drang naar controle die dode wereld op onszelf af?

(Moeilijke vragen.)

Wij weten het,
ook niet altijd,
Freek, Tom & Anthony

ps: Moeilijker nog
pps: dan graag zien
ppps: is graag gezien worden
pppps: en het geloven.
ppppps: Maar geloof ons.
pppppps: Het is terecht.


Laat ons weten wat ZIGO voor jou betekent. Of word Mecenas van Zwijgen is geen optie als je het belangrijk vindt dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken. Je leest er hier meer over.

Op vakantie naar Lloret Del Mar dit jaar? Vergeet het maar: in de luchthaven van Zaventem hebben ze honden opgeleid om te ruiken wanneer iemand recent op een uitschrijflink heeft geklikt. 

Anthony is zijn toupet verloren. Als iemand tijd en zin heeft: eerste deur links, volgende deur rechts en dan onderaan het blauwe kastje met de Pokemon stickers op. Ahja, het adres: Kunstencentrum Vooruit in Gent

Ontvang deze nieuwsbrieven in jouw eigen mailbox

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een reactie