Het Mecenaat

Wanneer polariserende ideeën ons uit elkaar drijven, brengt een eerlijk gesprek ons terug dichter bij elkaar. Naar een plek in het midden waar we samen aan oplossingen kunnen beginnen bouwen. 

Onze gesprekken zijn gratis beschikbaar. Voor iedereen, overal ter wereld en wie weet voor altijd. Dit is enkel mogelijk door de financiële bijdrage van onze mecenassen, de kern van Zwijgen is geen optie. Het is een club van verschillende mensen die twee belangrijke eigenschappen delen: ze zijn nieuwsgierig en ze hopen een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de wereld. Mecenassen betalen een bijdrage naar vermogen, dat wil zeggen dat er studenten en gepensioneerden zijn die €10/maand geven, maar ook ondernemers die €1.000 storten en ambtenaren die €25/maand bijdragen.

Je herkent onze gevarieerde club aan de exclusieve mecenas pin. Twee touwen die elkaar stevig vast houden. Met losse eindjes, want we zoeken niet naar één juiste waarheid, er bestaan er veel naast elkaar. Zo wordt het gemakkelijk om via de pin andere Mecenassen te spotten. En kan je aan de wereld laten zien dat je een Mecenas bent. Dat je bereid bent luidop te twijfelen, dat er met jou gepraat kan worden.

Wat krijg je er voor terug?

  • Gesprekken die we dankzij jou gratis kunnen blijven verspreiden
  • Onze exclusieve Mecenas pin, ontworpen door Gerard van Afreux (danku Gerard!)
  • Een aparte nieuwsbrief waarin we duiden welke impact onze Mecenassen maken
  • Gratis toegang tot onze events en opnames
  • Een ‘Zwijgen is geen optie’ promopakket in de vorm van stickers & kaartjes
  • Een uitnodiging voor onze besloten Facebookgroep & ontmoetingen met gelijkgestemden

Zeldzame tijd en ruimte voor gesprek

Zwijgen is geen optie is een vrijplaats voor nuance. Met onze gesprekken gaan we in tegen de heersende polarisatie. We nemen tijd en geven ademruimte aan stemmen die op andere plekken niet altijd gehoord worden. Daardoor hoor je bij ons dingen die je nergens anders te horen krijgt. We zijn eigenlijk een soort klaslokaal waar je écht interessante dingen kan leren. 

De wereld kijkt

Onze gesprekken zijn gratis beschikbaar voor iedereen, en dat is niet zomaar. We vinden het belangrijk dat onze video’s getoond kunnen worden in scholen en in boardrooms, op festivals en in theaterzalen. 

Eind 2019 tikten we af op 4M views, schreven 10.000 extra mensen zich in op onze nieuwsbrief en halen we bijna 30K likes op facebook. Impact maken, quoi! Merci mecenassen!

Mediaplatformen als Knack, Humo en De Morgen gebruiken en delen onze gesprekken omdat ze vinden dat het stemmen zijn die gehoord moeten worden. Zo dragen we met onze nuance bij aan de kwaliteit van het publieke debat.

Betalen naar vermogen

Eigenlijk is het heel simpel: wij maken iets, en als jij dat goed vindt kan je daarvoor betalen. Hoeveel juist bepaal je zelf. 

We willen een diverse club waar iedereen meetelt, maar we snappen ook dat niet iedereen even veel geld kan missen. Dat wil zeggen dat ons mecenaat bestaat uit verschillende profielen die bijdragen wat ze kunnen: ondernemers, ambtenaren, kunstenaars, leerkrachten, gepensioneerden, studenten, huismannen en journalisten.

Uiteindelijk krijgt iedereen wel hetzelfde: leerrijke gesprekken die (door toedoen van het mecenaat) door iedereen bekeken kunnen worden. Schoon, zo delen met de medemens.

Deze mensen zijn net Mecenas geworden

Ann Geyskens

19 februari 2020

Ann, waarom wil je graag Mecenas worden? Was onder de indruk van radiogesprek met Dr. A. De Bonte. Ik ben ex-patiënt van dr. De Bonte en ondersteun haar gedachtengang. Waar besteed je in jouw leven eigenlijk het meeste tijd aan? Wat houdt je bezig? Zoeken en bijdragen tot schoonheid….op bescheiden… Meer lezen

Kaat Daans

19 februari 2020

Kaat, waarom wil je graag Mecenas worden? … nu ik al bijna een jaar, dagelijks tijdens mijn stappen – ik doe bijna alles te voet – wordt begeleid door 1 van de vele schone stemmen van jullie podcasts in mijn oren, vind ik dat het tijd is om ook mijn… Meer lezen

Katrien Duquet

16 februari 2020

Katrien, waarom wil je graag Mecenas worden? Omdat ik het al veel langer had moeten doen. Omdat de gesprekken inspireren, hoop en energie geven. Omdat jullie broodnodig zijn, voor mij persoonlijk als hoop in barre tijden en als tegengewicht tegen de dreigende hardheid. Omdat geven leuker is dan krijgen, maar… Meer lezen