Onze gesprekken over welzijn

Bekijk hier al onze gesprekken over welzijn.
 
We hebben een probleem met ons mentaal welzijn. Over weinig andere dingen vonden we zo veel consensus doorheen al onze gesprekken.

De wetenschappelijke data bevestigt dat. Eén blik op de depressiegrafieken is genoeg om je er deel van te laten uitmaken.

Spiegelstoornis

Anneleen De Bonte leerde ons de term ‘spiegelstoornis’. In het Victoriaans tijdperk – waar alles in een streng keurslijf zat – was neurose de spiegelstoornis. Onze spiegelstoornis vandaag is de burn-out. Het gaat té hard en we verliezen heel wat mensen onderweg.

Bart Weetjens vertelde dat de burn-outcijfers bij mensen in een maatschappelijke functie (leerkrachten, sociale ondernemers, …) nog veel schrijnender zijn. Het zijn vaak mensen die gaan samenvallen met hun job, die zichzelf helemaal wegcijferen voor hun missie en tenonder gaan aan het idee dat ze een druppel op een hete plaat zouden kunnen zijn.

We kennen die verhalen. Ook Dalilla Hermans en Ish Ait Hamou trapten in die val. Dalilla had strijden als dagtaak en Ish was overal heel de tijd bruggen aan het bouwen. De meeste activisten die we spraken kwamen vroeg of laat zichzelf tegen en moesten op zoek naar een gezondere manier om hun leven en hun strijd te combineren.

Damya Laoui en Hetty Helsmoortel vertelden heel eerlijk over de muur waar ze tegen knalden. Over hoe ze altijd maar harder gingen tot hun lichaam besliste dat het gedaan was.

Anderen geraken dan weer vervreemd van hun werk. Van Dirk Bryssinck leerden we dat burn-out vaak ontstaat door een gebrek aan erkenning voor je werk. Mensen zien geen groter verhaal meer waar ze deel van uitmaken. Als dat verhaal er is, dan speelt het boven onze hoofden en komen we hoogstens in aanmerking voor de rol van figurant 3.

Praten en poetsen

Het probleem is een veelkoppig monster en dat vereist een veelkoppige oplossing.

Van Marc Cosyns leerden we het belang van preventie. We komen altijd te laat. We behandelen symptomen in de plaats van grondoorzaken. We bouwen psychiatrische klinieken voor de ver gevorderde gevallen en we bouwen wachtlijsten voor wie niet meer in de psychiatrische klinieken past.

Het kan ook anders. Ingrid De Jonghe zorgde er met TEJO voor dat jongeren op een heel laagdrempelige manier met een psycholoog kunnen praten, gratis en anoniem. En misschien nog voor er écht iets aan de hand is.

We moeten dus als maatschappij meer op preventie inzetten, maar ook als individu kunnen we dat doen.

Volgens Peter De Graef en David Van Reybrouck moeten we leren onze geest te onderhouden zoals we dat doen met onze tanden. We moeten elke dag poetsen. Peter doet dat onder de vorm van meditatie, maar Bart Weetjens vertelde ons dat elke praktijk, elke app, elke wandeling die je even uit de maalstroom haalt en doet reflecteren, een gigantisch verschil kan maken.

Tot in onze diepste vezels

Daarnaast is er een shift nodig in hoe we ons werk en ons leven zien, een culturele verandering. Nieuwe verhalen, nieuwe helden, nieuwe metaforen die kunnen doordringen tot in onze diepste vezels.

Marieke De Maré vond troost in het beeld van het leven als lijn naar beneden. Omdat dat druk wegneemt. Het is diezelfde druk die Luk Vanmaercke wil wegnemen door te zeggen dat het ok is om gewoon te zijn en Ish Ait Hamou door te zeggen dat niet iedereen een marathon moet lopen.

De verhalen van Sigrid Bousset en Benjamin Verdonck deden ons beseffen dat je ambitie ook op een andere manier kan definiëren. Dat wat wij ‘een stap terug zetten’ noemen eigenlijk een sprong vooruit kan betekenen. Randall Casaer noemt dat intiemer worden met je werk.

Het is het verslavende idee dat de mooiste bloemen bloeien uit een gevoel van rust en een zorgzaamheid voor jezelf. Het is een inzicht dat we hoorden bij kunstenaars, activisten, schrijvers, wetenschappers en ondernemers en het zou misschien wel een medicijn kunnen zijn voor het ongezonde streven naar meer dat vandaag onze spiegelstoornis veroorzaakt.

 

Bekijk hier al onze gesprekken over welzijn: