Wim Claeys: Dat zijn onze woorden

Lieve Helden,

De tijdsgeest is niet mild voor zij die van mening veranderen. Wel, tijdsgeest: De papa van Wim zat bij de SS, dat klopt. En Wim heeft zelf lange tijd doorgebracht bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond, ook waar. En ja, hij tooide zich daar met Nazi parafernalia. 

Maar Wim kwam door muziek op een heel ander pad terecht. Een confronterend pad. Een pad dat de wij-zij tegenstelling, de kern van zijn overtuiging toen, met de grond gelijk maakte.

Het vraagt een moedig mens om dat te laten gebeuren en er openlijk over te vertellen. Zodat wij ervan kunnen leren. Maar nog moediger is het hoe Wim vandaag muziek gebruikt om van erfgoed iets inclusief te maken. Hoe hij met het hyper-populaire Boombal woorden zoals volksdans openbreekt, zodat ‘Volk’ niet langer aan de nauwe definitie van zijn vroegere vrienden beantwoordt maar aan de zijne. En aan die van ons.

Bekijk of beluister hier het volledige gesprek:
https://zwijgenisgeenoptie.be/wim-claeys/

Een Mecenas en technisch wonderkind is onze site sneller aan het maken. Andere Mecenassen posten kwetsbare vragen in onze Facebook groep. Nog anderen beantwoorden ze inhoudelijk grondig en begripvol. Er zijn er die helpen onze video’s te ondertitelen of gastentips insturen, die dan weer de basis vormen van onze nieuwe gesprekken. 

Onze Mecenassen helpen ons geloven dat dit werk belangrijk is. Maar meer nog: ze maken van Zwijgen is geen optie iets dat zoveel groter is dan onszelf. Een huis waar wij ons ook gewoon thuis in kunnen voelen. Te gast, zelfs.

Wij merken het op. En we zien daarin een kiem voor nog heel veel schone en belangrijke momenten. 

Kom erbij!

Immer nieuwsgierig,
Freek, Tom & Anthony

ps: Woede
pps: dat is 
ppps: een lui woord
pppps: voor opgekropte
ppppps: tranen.


Laat ons weten wat ZIGO voor jou betekent. Of word Mecenas van Zwijgen is geen optie als je het belangrijk vindt dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken. Je leest er hier meer over.

Eigenlijk hé, eigenlijk is dit geen nieuwsbrief. Dit is een denderende roman die in kleine delen via uw mailbox wordt geleverd. En van een roman kan je toch niet uitschrijven? Toch?!

Al uw liefde, in dozen of enveloppen, is welkom in de brievenbus van Kunstencentrum Vooruit in Gent

Ontvang deze nieuwsbrieven in jouw eigen mailbox

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Geef een antwoord