Wie is Bert Roebben?
We horen wel vaker dat we iemand “echt eens moeten spreken”. Maar het is toch iets anders als die opmerking van Anneleen De Bonte komt, de vrouw die onze laatste Zwijgen is geen optie Soiree een zaal van 500 mensen tot een staande ovatie bracht met een uiteenzetting over macht en verantwoordelijkheid.
Nog iets anders is het wanneer de gast die ons aangeraden wordt, theoloog Bert Roebben, een boek geschreven heeft dat “Volharden in de broosheid” heet. Een boek dat er elegant in slaagt schijnbare tegenstellingen met elkaar te verzoenen. Moeten we voor onszelf zorgen of voor de wereld? Egoïstisch zijn of altruïstisch? Streng of vergevingsgezind? Een vat vol nuance, die Bert Roebben, stevig onderbouwde nuance.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Shownotes
- Luister even naar onderstaande soundtrack om in de juiste mood voor het gesprek te geraken.
- The Ghost of Tom Joad van Bruce Springsteen
- You want it darker van Leonard Cohen
- Vecht Huil Bid Lach Werk & Bewonder van Ramses Shaffy
- Lees het nieuwe boek van Bert: Volharden in de broosheid. Spiritualiteit in tijden van corona
- We wagen ons sinds een jaar in het domein van religie in de hoop dat deze oude tradities ons de woorden en concepten kunnen leren die we nodig hebben om te praten over de grote uitdagingen van vandaag. We spraken naast Bert Roebben ook de Gentse imam Khalid Benhaddou en de hoofdredacteur van Kerk & Leven Luk Vanmaercke.
- Nog interessanter zijn de parallellen met de gesprekken die we met wetenschappers voeren. De verwondering waarover Hetty Helsmoortel praat doet denken aan de tweede naïviteit. Angelique Van Ombergen praat over de rol van twijfel in de wetenschap, die twijfel moet volgens Bert Roebben een meer prominente plek krijgen in het geloof.
- Eén van de boegbeelden van de bevrijdingstheologie heet Óscar Romero.
- Theologen en filosofen, het is niet altijd duidelijk wie onder het ene valt en wie onder het andere.
- Gerrit Manenschijn praat over Welbegrepen eigenbelang en we vermoeden dat hij in dit boek Thomas Hobbes eens flink op zijn plaats zet.
- “Il faut être un homme mangé, mais il faut être aussi mangeable” – Onbekende hoogleraar
- Martin Buber schetst in De weg van de mens een aantrekkelijk en opvallend modern aanvoelend beeld van de joodse godsdienst.
- Paul Ricoeur spreekt over de narratieve identiteit en de tweede naïviteit. Het is ook altijd leuk om bij het googlen uit te komen op een thematische module van de KU Leuven over denken en geloven. U weet wat doen zondagnamiddag.
- Aldous Huxley heeft een obscuur boek geschreven dat nooit vermeld wordt in gesprekken over een dystopische toekomst. Het heet Brave new world. We kunnen het ten zeerste aanraden en hopen daarmee Aldous wat meer ruchtbaarheid te geven.
- Onze bijbelpassage van de week: De verloren zoon
- De Encyclieken
- Laudato Si van Paus Franciscus, gebaseerd op het Zonnelied van The Original Franciscus van Assisi
- Rerum Novarum
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.
Goedemorgen vrienden mecenas,
sinds ik zelf mecenas ben, heb ik enorm veel steun aan al deze gesprekken. De sprekers hebben geen oogkleppen op, ze spreken vrijuit, wat jullie ook aanmoedigen en je geeft de sprekers de ruimte om hun ding te zeggen. Ik put daar kracht uit, denk er over na, spreek er met andere mensen over. Ik vind het zalig om deze gesprekken te beluisteren en mijn eigen brein op die manier ook weer verder open zetten voor andere meningen en overtuigingen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: “dank jullie wel”
Marleen