Ik heb mijn hart gevolgd – Bleri Lleshi

Bleri spreekt rustig en bedachtzaam. Combineert het inzicht van een academicus met de vastberadenheid van een activist: schrijnende voorbeelden van een onderschat Brussel wisselen de maatschappelijke beschouwingen af.

Deze man is niet stil te krijgen. En maar goed ook.

Deel deze video en laat de stem van Bleri Lleshi luider weerklinken.

Beluister hieronder een uitgebreide versie van het gesprek. Dat kan ook via iTunes of jouw favoriete podcast app.

Over Bleri Lleshi

Bleri Lleshi is auteur van zes boeken, waaronder ‘Inaya: brief aan mijn kinderen’ en ‘Liefde in tijden van angst’. Hij is ook filosoof, activist, DJ, docent aan de hogeschool UCLL in Leuven en jongerenwerker. Hij treedt regelmatig op als opiniemaker in de media en als spreker. Als DJ speelt Bleri Lleshi global grooves om de diversiteit van muziek uit alle delen van de wereld te laten horen. Hij organiseert maandelijks ‘Globalicious’ in Brussel, een event rond culturele diversiteit met internationale sprekers, concerten en dansworkshops.

Welke pet hij ook op heeft, jij streeft er altijd naar mensen te inspireren om zich te engageren. “Een van de tragedies van onze tijd is het feit dat als we een bepaald probleem niet meemaken, het probleem niet bestaat”. In het bijzonder wil hij jongeren vooruit helpen. Hij focust zich op de meest kwetsbare jongeren in zijn thuisstad Brussel. “Wanneer je ze effectief aanspreekt en vraagt naar hun dromen of talenten, wimpelen ze de vraag af. Ze zijn het gewoon om benaderd te worden als een probleem. Ik weiger de term ‘probleemjongeren’ te gebruiken. Ik zeg ‘jongeren met problemen’, wat dat is wat ze zijn en daarbij kunnen we hen helpen.”

Hoewel hij jongeren als de toekomst ziet, beseft hij dat echte verandering niet alleen van hen kan komen, ook de politiek moet snel stappen vooruit zetten. “Ik hoop dat wij als samenleving collectief zullen beseffen dat wij kunnen bepalen welke richting de politiek uitgaat, en niet dat de politiek bepaalt welke richting wij uitgaan.” Maar hij weigert cynisch te zijn over de politiek: “Natuurlijk heb je mensen zoals Trump, Orban of Wilders, maar aan de andere kant zie je de successen van politici als Bernie Sanders en Jeremy Corbyn. Wie luistert naar de problemen van de samenleving, zal automatisch meewerken aan een betere toekomst.”