Wie is Luk Vanmaercke?
Luk was een topfiguur in de coulissen van de politiek. Bij de studiedienst van CD&V, waar hij het idee lanceerde voor quota op de kieslijsten, maar ook als vertrouweling van onder andere Wouter Beke en Marianne Thyssen. En nu is hij hoofdredacteur. Van Kerk & Leven.
We praten met Luk over politiek. Een beetje. Waarom hij vandaag in die wereld niet meer wil vertoeven. En wanneer hij begint te spreken over spiritualiteit, over hoe het voelt om te geloven, over de verhouding tussen religie en wetenschap en over de jezuïeten, dan weet je meteen waarom.
Kijk hiernaar. Het gaat deugd doen.
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Bonusmateriaal
Shownotes
- Luk is hoofdredacteur van Kerk & Leven en heeft een boek geschreven over geloof: Iedereen gelooft
- Lang leve de intertekstualiteit
- Luk is fan van Rutger Bregman en zijn laatste boek: De meeste mensen deugen.
- Dimitri Antonissen
- Er zijn veel parallellen met het gesprek dat we met Khalid Benhaddou voerden: De remonte van religie, analyse van paternalisme
- De Jezuïeten komen regelmatig aan bod in onze gesprekken, voornamelijk bij oudere mannen met een sterk moreel kompas. Plus est en vous! Hans Claus, Rudi Vranckx, Hans Bourlon, Walter Zinzen.
- Interessante parallel met het verhaal van Rashif El Kaoui. Als acteur moet je je kwetsbaar opstellen, je nek tonen. Als Luk op een podium komt vertellen dat hij gelooft, dan doet hij exact dat.
- Laudato Si, de tekst van Paus Fransiscus, verscheen al meerdere malen in de deze shownotes. Dringend tijd om er eens aan te beginnen! Kerknet vatte de encycliek samen in 2 minuten.
- Luk denkt dat het medicijn voor de democratie ergens tussen David Van Reybrouck en Joël De Ceulaer ligt.
- De vooruitgangsoptimisten hebben gelijk, we hebben het beter dan ooit, maar we hebben het gevoel dat we achteruit gaan. Lees Maarten Boudry, Steven Pinker en Hans Rosling om dat gevoel te bestrijden.
- Leo Bormans heeft The World Book of Happiness geschreven en wat wel iets over geluk. Ook Peter De Graef heeft daar interessante dingen over te vertellen.
- Synodaliteit is het kerkelijke equivalant van decentralisatie.
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.
Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.
of over Zwijgen is geen optie.
Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony
Eén reactie