“Het loont. Toch?” – Rudi Vranckx

“Je wordt geboren, je gaat dood en tussendoor probeer je iets te doen. That’s it.”

Dat iets was bij Rudi ooit werken in een wereldwinkel. Maar vandaag zoekt hij de grootste gruwel op in een poging te begrijpen en ons daarbij te helpen.

Nu was het aan ons om hém te proberen begrijpen.
Niet simpel.

Deel deze video en laat de stem van Rudi Vranckx eens anders weerklinken.

Beluister hieronder een uitgebreide versie van het gesprek. Dat kan ook via iTunes of jouw favoriete podcast app.

Over Rudi Vranckx

Rudi Vranckx werkt sinds 1988 als journalist, en niet zelden reist hij naar gebieden die andere mensen juist verlaten. Voor de VRT doet hij verslag van oorlog en conflict. Met als insteek om zijn publiek te doen begrijpen, opdat ze niet zullen wegkijken van gruwelen. “Het gaat altijd over mensen. Die moet je proberen te snappen. Zo kun je clichés en vooroordelen tegengaan.”

Sinds 2008 heeft hij een eigen programma op Canvas, Vranckx, waarin vooral buitenlandse reportages te zien zijn. Naast de vele tv-producties, schreef hij een tiental boeken. Maar hij doet meer dan verhalen uit oorlogsgebied registreren, hij probeert ook zelf actief een verschil te maken. Bijvoorbeeld met het project ‘Muziek voor Mosul’ dat hij lanceerde via Radio 1. Dit is een actie om muziekinstrumenten in te zamelen en naar Mosul te brengen, waar de muziekschool platgeschoten is. “Zo laat je ook aan mensen zien dat we wel degelijk iets heel concreet kunnen doen. Er is al zo veel verzuring in de samenleving.”

Met dertig jaar ervaring als oorlogsverslaggever, heeft hij van dichtbij gezien hoe conflicten ontstaan en vlamvatten, en waar dat toe kan leiden. Hij beseft daardoor hij belangrijk het is om niet bij te dragen aan polarisatie en verzuring. “Als ik er ooit mee stop, dan zal dat zijn omdat ik dat niet kan tegengaan. Als je niet meer voldoende antistoffen kunt brengen, want dat is wat ik probeer te doen, dan stopt het.”

Vranckx bericht meestal over grote problemen, maar gelooft sterk in kleinschalige oplossingen. Daarom bracht hij in de reeks ‘Kleine Helden’ gewone mensen in beeld die bijzondere dingen doen. “Ik zie veel miserie, maar ik wilde ook eens belichten dat er in die miserie mensen zijn die het verschil kunnen maken. Individuen kunnen in hun kleine wereld het verschil maken, die kleine wereld die wij als het grote conflict beschouwen.”