Wie is Thomas Hertog?
Wat doet dat met een Thomas, ruim twintig jaar innig te mogen samenwerken met een van de slimste mensen die ooit op onze aardbol heeft rondgereden? En wat doet dat met een Stephen Hawking, om een jonge Vlaming in jouw bureau op bezoek te krijgen en te beslissen dat je met hem jouw ideeën wil delen, aftoetsen en vormgeven?
Aan Stephen kunnen we het niet meer vragen. Aan Thomas Hertog wel. Zijn antwoorden deden ons hoofd tuimelen. Rond sterrenstelsels en zwarte gaten ver en dichtbij. Rond het nut van de wetenschap en het belang van doelloze nieuwsgierigheid. En rond de vraag die ons allen, van geboorte tot de dood, bezig houdt. Mag bezig houden. Welke plaats heeft de mens, in ons universum?
Het resultaat is een gesprek dat nog lang door onze aderen zal stromen. Klaar voor jouw shot?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Voetnoten
- Bekijk vooraf even deze talk van Richard Dawkins over de schalen van de wereld en de schalen van onze intuïtie.
- Toevallig kwam er in de week van publicatie een nieuw Wait but why? artikel uit die grote en kleine schalen vatbaar maakt voor ons middenwereldbrein. Sympathiek van Tim Urban om rekening te houden met ons publicatieschema.
- Wikipedia is onze vriend: lees over Albert Einstein, Kwantummechanica, Max Planck, Het onzekerheidsprincipe van Heisenberg, Kwantumverstrengeling, enzovoort.
- Als het allemaal een beetje complex wordt, kijk dan misschien even een film, enkele suggesties:
- Begrijp het Holografische denken, van complex naar simpel:
- De laatste paper die Thomas met Stephen Hawking publiceerde: A Smooth Exit from Eternal Inflation?
- The Holographic Principle. Je weet dat je met ingewikkelde materie zit als je zes termen in de eerste zin van het Wikipedia-artikel niet begrijpt. Succes!
- Misschien lukt het beter met dit leerrijk Vox-artikel.
- Voor wie nog niet mee is, is er onze zeer-kort-door-de-bocht-samenvatting: We leven in de The Matrix! (een driedimensionaal hologram van een tweedimensionale code)
- De boeken van Hawking.
- Als het over deze thema’s gaat bestaat er altijd het gevaar dat je in een YouTube Wormhole terecht komt. Enkele suggesties:
- De prijs voor de beste paper-titel gaat naar The unreasonable effectiveness of mathematics in the natural sciences van Eugene Wigner.
- De Fermiparadox. Kort samengevat: Het universum is groot en oud. Er zouden veel geavanceerde beschavingen moeten zijn. We vinden daar geen bewijs van. Huh?!?
- Wetenschappers aan het woord over hun onderzoek op de De Universiteit van Vlaanderen
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.
Hallo,
Wat een fantastisch gesprek was dat ! Twee vragen kwamen spontaan bij me bovendrijven: Is er nog ergens een plek voor snaartheorie in dit verhaal ? En ten tweede: Zou het niet kunnen dat de theorieën die we bedenken om het heelal te beschrijven meer vertellen over de manier waarop onze hersenen werken dan over het heelal zelf ?
Dit gesprek is een wonder. De rust, de traagheid, het overdenken. Het niet (be)grijpbare proberen te begrijpen. Het aangezicht van Antony vertaalt de verwondering bij het aanhoren van zoveel diepgang. Indrukwekkend. Geweldig bedankt!
Ja, ook ik heb heerlijk genoten. Hoewel niet alles verstaan op het puur intellectuele niveau, toch resoneert het hele gebeuren op een diep level. Puur genot. Nieuwsgierigheid geprikkeld, out of the box denken aangemoedigd, … De mens als waarnemer en deelnemer tegelijk … Laat maar komen, meer van dat. Bedankt.