Wie is Uus Knops?
Uus is de enige interim psychiater van ons land. Omdat ze zich elke keer opnieuw inwerkt in een nieuwe omgeving, heeft ze een heel brede kijk op wat psychiatrie betekent en kan betekenen. Leerrijk.
Uus moest op haar 27 eerst de verdwijning en vervolgens het overlijden van haar lieve broer Casper meemaken. Ze schreef daarover Casper, een rouwboek en leert sindsdien mensen – en de wereld – beter omgaan met rouwen.
Soms schieten woorden te kort.
Soms is zwijgen ok.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Bonusmateriaal
Shownotes
- Uus schreef Casper – Een rouwboek, een must voor iedereen die zich wil verdiepen in rouw of die zelf in een rouwproces zit. Neem ook zeker eens een kijkje in de Facebookgroep.
- Uus geeft ook graag voordrachten. Je mag haar daar altijd voor mailen.
- Uus schreef ook mee aan Weg met het woord, over het belang van taal en de woorden die we echt niet meer nodig hebben.
- Als het aankomt op vertragen en verstillen dan denken wij: whatever works. Kies je voor 3 weken lange meditatieretraites zoals Peter De Graaf? Een wandeltocht naar Santiago de Compostella zoals Ingrid Verduyn? Of gewoon het inbouwen van momenten van rust in je dagelijks leven, zoals Uus en ook Bart Weetjens aanraden. Whatever works!
- Wie geïnteresseerd is in een meer genuanceerd beeld van de psychiatrie moet zeker ook eens naar ons gesprek met Dirk Bryssinck kijken.
- Uus startte Mindful Run met haar schoonbroer Hannes.
- De theoretische onderbouw. Uus is een wandelende bibliotheek. Hier een greep uit de boek waaruit ze inspiratie haalde.
- Uus benadrukt dat de linker- en rechterhersenhelfttheorie een grote vereenvoudiging is van de werkelijkheid. Het is echter wel een zeer praktische tool om naar de wereld te kijken en het helpt enorm bij het opvoeden. Dat kunnen wij bevestigen. Eén van de boeken die Uus hierover aanraadt is Het hele brein, het hele kind van Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson.
- Zo van die boeken die je leven veranderen: De kracht van kwetsbaarheid en De moed van imperfectie van Brené Brown.
- De pendelbeweging waarover Uus praat is gebaseerd op het Duale Proces Model (DPM) van Margaret Stroebe en Henk Schut. Wie zo een goestingske heeft naar een wetenschappelijk artikel daarover, klik hier.
- In dit artikel in Weekend Knack beschrijft Uus vier succesverhalen uit de psychiatrie. Omdat dat ook wel eens mag, toch?
- In Het monster van de middelmatigheid bij Charlie Magazine schrijft Uus openhartig over haar burnout.
- Hoe je troost kan bieden aan iemand die rouwt – Charlie Magazine
- Aandachtsbias, dat is zo’n bias die je leert kennen en dan plots voortdurend tegenkomt.
- In de reeks schoonheid in de pijn: het Requiem van Verdi, Tears in heaven van Eric Clapton en Tonio van A.F.Th. van der Heijden
- “Ik mis je, lieve broer” – Uus schreef over de zoektocht naar Casper bij Charlie Magazine.
- Kintsugi of hoe je letterlijk schoonheid haalt uit iets dat kapot is. Er valt wel wat te leren van de Japanse cultuur.
- Uus raadt ons dit mooie artikel over Kintsugi aan van Hans Verboven.
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.
3 reacties