Wie is Marjan Doom?
Natuurlijk weten wij niet welke ervaringen jullie in het leven achter de rug hebben! Maar voor ons was een museum tot voor kort vooral gelinkt met het woordje Waarheid. Hetzelfde met wetenschap: Waarheid!
Maar hallo daar Marjan Doom, curator van het Gents Universitair Museum. Marjan koos ervoor haar wetenschapsmuseum het museum van de twijfel te noemen. Qué?
Twijfel is niet vrijblijvend, zo leren we. En wetenschap is bovenal een methode om tot Waarheid te komen, maar geen garantie. En langzaamaan dreigen we, als maatschappij, die methode dood te knijpen. De gans te slachten omdat we sneller onze gouden eieren willen.
Dit is een gesprek dat je moet horen. Al is het maar omdat we samen met Marjan tot aan de grenzen van onze taal geraakt zijn. En het uitzicht daar schoon is.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Shownotes
- Marjan is de gloednieuwe directeur van het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum (GUM). Allen daarheen!
- Leuk hoe het GUM verschillende van onze gasten linkt. Marc Cosyns is er gids. Het museum laat Thomas Hertog, Christophe Busch en Hetty Helsmoortel aan het woord. Ons gesprek met Marjan verwijst naar Karine Van Doninck en doet denken aan onze gesprekken met Angelique Van Ombergen en Damya Laoui.
- De gelijkenissen tussen kunst en wetenschap worden heel duidelijk, vooral als het hier gaat over subsidies. Het deed ons denken aan ons gesprek met Sigrid Bousset.
- Als je het museum in zijn geheel bekijkt als een kunstwerk dan kan je met Josse De Pauw zeggen dat de schoonste kunst die is waar de kunstenaar vlak achter zit. En Marjan zit vlak achter het GUM.
- Ook de parallellen tussen wetenschap en religie kwamen opnieuw aan bod en dan vooral de rol van de twijfel. Bekijk zeker ook eens Bert Roebben, Khalid Benhaddou en Luk Vanmaercke.
- Bijbel en Koran
- Marjan verwijst naar het creationisme en het neiging om pseudo-wetenschappelijke bewijsvoering te gebruiken zoals in dit filmpje met de banaan.
- Onze nieuwe bruikbare metafoor van de week: je moet wetenschapscommunicatie aanpakken zoals een dokter die met zijn patiënt praat. Marjan haalde de vergelijking bij Prof. Tessa Kerre van de Hematologie.
- De waarheid producerende machine komt letterlijk voor in The Hitchhikers guide to the galaxy. Met als ultieme antwoord op de ultieme vraag van het het leven, het universum, alles: 42.
- House of Cards en Dag Allemaal van den unief
- Het Imposter syndrome, de kans is groot dat u er zelf ook last van heeft. En ik moet zeggen, ik ook. Ik zit hier wat boekentips te geven en ik heb daar helemaal niet voor gestudeerd.
- Lees eens iets van Richard Feynman. De grappige nonkel van de wetenschap.
- Voor het persoonlijke verhaal van Marjan, dat heel hard vervlochten is met het museum verwijzen we u door naar haar aflevering van Touché.
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.