Marjan Doom: Waarom moet wetenschap geld krijgen?

Of luister naar de Podcast

Wie is Marjan Doom?

Natuurlijk weten wij niet welke ervaringen jullie in het leven achter de rug hebben! Maar voor ons was een museum tot voor kort vooral gelinkt met het woordje Waarheid. Hetzelfde met wetenschap: Waarheid!

Maar hallo daar Marjan Doom, curator van het Gents Universitair Museum. Marjan koos ervoor haar wetenschapsmuseum het museum van de twijfel te noemen. Qué?

Twijfel is niet vrijblijvend, zo leren we. En wetenschap is bovenal een methode om tot Waarheid te komen, maar geen garantie. En langzaamaan dreigen we, als maatschappij, die methode dood te knijpen. De gans te slachten omdat we sneller onze gouden eieren willen.

Dit is een gesprek dat je moet horen. Al is het maar omdat we samen met Marjan tot aan de grenzen van onze taal geraakt zijn. En het uitzicht daar schoon is.

Shownotes

  • Marjan is de gloednieuwe directeur van het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum (GUM). Allen daarheen!
  • Leuk hoe het GUM verschillende van onze gasten linkt. Marc Cosyns is er gids. Het museum laat Thomas Hertog, Christophe Busch en Hetty Helsmoortel aan het woord. Ons gesprek met Marjan verwijst naar Karine Van Doninck en doet denken aan onze gesprekken met Angelique Van Ombergen en Damya Laoui.
  • De gelijkenissen tussen kunst en wetenschap worden heel duidelijk, vooral als het hier gaat over subsidies. Het deed ons denken aan ons gesprek met Sigrid Bousset.
  • Als je het museum in zijn geheel bekijkt als een kunstwerk dan kan je met Josse De Pauw zeggen dat de schoonste kunst die is waar de kunstenaar vlak achter zit. En Marjan zit vlak achter het GUM.
  • Ook de parallellen tussen wetenschap en religie kwamen opnieuw aan bod en dan vooral de rol van de twijfel. Bekijk zeker ook eens Bert Roebben, Khalid Benhaddou en Luk Vanmaercke.
  • Bijbel en Koran
  • Marjan verwijst naar het creationisme en het neiging om pseudo-wetenschappelijke bewijsvoering te gebruiken zoals in dit filmpje met de banaan.
  • Onze nieuwe bruikbare metafoor van de week: je moet wetenschapscommunicatie aanpakken zoals een dokter die met zijn patiënt praat. Marjan haalde de vergelijking bij Prof. Tessa Kerre van de Hematologie.
  • De waarheid producerende machine komt letterlijk voor in The Hitchhikers guide to the galaxy. Met als ultieme antwoord op de ultieme vraag van het het leven, het universum, alles: 42
  • House of Cards en Dag Allemaal van den unief
  • Het Imposter syndrome, de kans is groot dat u er zelf ook last van heeft. En ik moet zeggen, ik ook. Ik zit hier wat boekentips te geven en ik heb daar helemaal niet voor gestudeerd.
  • Lees eens iets van Richard Feynman. De grappige nonkel van de wetenschap. 
  • Voor het persoonlijke verhaal van Marjan, dat heel hard vervlochten is met het museum verwijzen we u door naar haar aflevering van Touché.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Verwante afleveringen:

Geef een antwoord