Wie is Rachida Lamrabet?
Rachida ken je waarschijnlijk omdat ze ontslagen werd bij Unia door de inhoud van een van haar kunstwerken.
(Op zich is dat voor ons reden genoeg om iemand in ‘zwijgen is geen optie’ uit te nodigen. Maar we worden verwend, er is meer!)
Intellectueel scherp en verbaal virtuoos. Het is een zeldzame combinatie maar Rachida beheerst ze. Een juriste met de pen van een schrijfster. Genieten en bijleren, dat zul je.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Bonusmateriaal
Shownotes
- Rachida won zonet een Ultima in de Letteren voor haar meest recente boek Vertel het iemand.
- Eerder schreef ze onder andere Zwijg allochtoon!
- De kortfilm en het artikel in Knack die tot haar ontslag bij Unia leidden.
- Eén van Rachida’s lievelingsboeken is Beloved van Toni Morrison.
- Tijdens een speech voor de vrouwenconferentie van de Verenigde Naties in 1985 zei de Australische Aboriginal-activiste Lilla Watson: “Als je hier bent om me te helpen, verspil je je tijd. Maar als je bent gekomen omdat jouw bevrijding met de mijne is verbonden, laten we dan samenwerken.”
- Timothy Morton is de man die er in slaagt klimaat te linken aan racisme. Hoe? Zo.
- Heel veel parallellen met de het gesprek met Anaïs Van Ertvelde, waarin ook luidop gezocht werd naar een nieuwe norm.
- Dit gesprek gaat heel mooi door op het structurele, ingebedde racisme. Het ontstaan, de instandhouding en de reikwijdte daarvan werden nergens zo helder uit de doeken gedaan als in ons gesprek met Olivia Rutazibwa.
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.