12/12/2019: Rachida Lamrabet

De visie van Rachida Lamrabet cirkelt steeds rond de vraag met welke vrijheden personen zichzelf kunnen manifesteren in de maatschappij. Als juriste, wanneer ze onderzoekt wat de ene wel mag doen en de ander niet. Als auteur, wanneer ze onderzoekt wat de ene wel mag zeggen en de ander niet. Als kunstenaar, wanneer ze onderzoekt wat de ene wel mag dragen en de ander niet.

Zelf heeft ze dit verschil in vrijheid op een drastische manier ervaren. Op 2 april 2017 ontslaat het Interfederaal Centrum voor gelijke kansen, UNIA, haar, na meer dan tien jaar dienst als juriste, vanwege haar artistieke kortfilm ‘Project Deburkanisation’. In die film spreekt een vrouw in boerka zich uit tegen het recent ingevoerde boerkaverbod. Na de mediarel volgt het essay, ‘Zwijg, allochtoon’, waar ze haarfijn het discriminerend mechanisme uiteenzet hoe personen met een migratieachtergrond minder ruimte tot spreken krijgen dan een ander.

We hebben haar te gast voor een intiem gesprek en jij kan als Mecenas de opname bijwonen

Praktische details

Datum: Donderdag 12 december 2019 om 10u
Locatie: Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Meld je aan voor dit event

Enkel Mecenassen kunnen zich registreren voor dit event.

Zo wordt Zwijgen is geen optie gemaakt

De gesprekken die je kan bekijken en beluisteren via Zwijgen is geen optie zijn het eindresultaat van ons Mecenaat: een verzameling nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage en hun kennis onze werking mogelijk maken.

Onze gesprekken worden ook mee door hen verspreid, geholpen door de inmiddels 10.000 leden van onze gratis nieuwsbrief.

Leer hier meer over het Mecenaat of over Zwijgen is geen optie.