14/02/2020: Rachida Lamrabet

De visie van Rachida Lamrabet cirkelt steeds rond de vraag met welke vrijheden personen zichzelf kunnen manifesteren in de maatschappij. Als juriste, wanneer ze onderzoekt wat de ene wel mag doen en de ander niet. Als auteur, wanneer ze onderzoekt wat de ene wel mag zeggen en de ander niet. Als kunstenaar, wanneer ze onderzoekt wat de ene wel mag dragen en de ander niet.

Zelf heeft ze dit verschil in vrijheid op een drastische manier ervaren. Op 2 april 2017 ontslaat het Interfederaal Centrum voor gelijke kansen, UNIA, haar, na meer dan tien jaar dienst als juriste, vanwege haar artistieke kortfilm ‘Project Deburkanisation’. In die film spreekt een vrouw in boerka zich uit tegen het recent ingevoerde boerkaverbod. Na de mediarel volgt het essay, ‘Zwijg, allochtoon’, waar ze haarfijn het discriminerend mechanisme uiteenzet hoe personen met een migratieachtergrond minder ruimte tot spreken krijgen dan een ander.

We hebben haar te gast voor een intiem gesprek en jij kan als Mecenas de opname bijwonen

Praktische details

Datum: Vrijdag 14 Februari 2020 om 10u30
Locatie: Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent

Meld je aan voor dit event

Enkel Mecenassen kunnen zich registreren voor dit event.

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van polarisering is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony