Wie is Benjamin Gérard?
Wie een opleiding begint bij Rising You heeft 97% kans op een goedbetaalde job. Zo gegeerd zijn de kandidaten, dat werkgevers bereid zijn een deel van de opleiding terug te betalen.
De kandidaten? Bijna uitsluitend vluchtelingen. De kweekvijver? Een Brusselse klimclub. En de man achter Rising You? Iemand die je gewoon moet leren kennen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Voetnoten
Algemeen
- Bekijk hier al onze gesprekken over migratie.
- Met Nature vzw organiseert Benjamin avontuurlijke klimkampen voor jongeren. Met Rising You leidt hij vluchtelingen op tot hoogtewerker.
- Enkele van onze andere gesprekken die hierbij aansluiten (voor als je niet meer wil werken vandaag).
- Met WoW helpt ook Ingrid Verduyn kwetsbare mensen aan werk.
- Farah Laporte helpt nieuwkomers aan vrijwilligerswerk in de cultuursector met Refu Interim.
- Veel sociale ondernemers worstelen met dezelfde thema’s als Benjamin: impact, meetbaarheid, financiering, zorgen voor de wereld vs zorgen voor jezelf. De voetnoten hieronder zitten vol verwijzingen naar andere gesprekken.
Hoofdstuk 1: Nature
Benjamin vertelt over Nature vzw en de klimkampen die hij geeft voor jongeren. Hij combineert probleemloos een avontuurlijk verhaal waar jongeren zin in hebben met de wollige theorieën uit de ontwikkelingspsychologie. Het resultaat is een cool kamp waarin je je eigen grenzen kiest, waarin conflict mogelijk is en waaruit persoonlijke groei kan ontstaan.
- Klimmen is niet alleen een mooie metafoor voor het leven, het is op zich ook wel een leuke activiteit en plezant om naar te kijken.
- Net als Marjan Gryson weigert Benjamin om de jongens waarmee hij werkt te zien als ‘moeilijke gevallen’. Net als Marjan focust hij zich niet op hun ‘problemen’ maar wel op ‘hoe zou je dan wel willen dat het is?’.
- Robert McKee wist het al lang, maar een goed verhaal heeft conflict nodig in het midden. Dankzij de obstakels en de conflicten die de held in het midden overwint komt hij (in die tijd was het dus meestal een hij) in de derde akte terecht waar persoonlijke groei en inzicht ervoor zorgen dat hij het het meisje achterna gaat, dat hij de vijand overwint of dat hij een ninjaster onderschept met een blik. Het midden in het geval van een Nature kamp is dinsdagavond.
Hoofdstuk 2: Zwarte sneeuw
Benjamin vertelt over de beginjaren van Nature, waarin hij zichzelf niet betaalde en in financiële problemen terecht kwam. Tot er zelfs een deurwaarder voor de deur stond.
- Bart Weetjens leerde ons dat veel sociale ondernemers, zoals Benjamin, geneigd zijn hun sociaal doel boven zichzelf te plaatsen. We hoorden over een gelijkaardige financiële zelfkastijding bij Paulien Verhaest.
- Het bed dat Benjamin knutselde in de nok van zijn zolderkamer deed ons denken aan het kantoor op poten van Lionel De Vlieger. Plaats- en geldgebrek leveren creativiteit op. En in de beperkingen herkennen we de meester.
Hoofdstuk 3: Geld en impact
Over het financieren van maatschappelijke relevante projecten. Via de markt of via subsidie. Over de moeilijkheid om impact te meten. Over kwalitatief en kwantitatief bewijsmateriaal. Over hoe je iets als zelfvertrouwen moet meten.
- Ook met Dirk Bryssinck hadden we het over Evidence Based en de moeilijkheid om de kwalitatieve effecten van wat je doet te vertalen naar cijfers.
- Als wij over onze impact moeten praten, gebruiken we ook veel liever kwalitatief bewijsmateriaal dan views, likes, clicks en shares. Maar blijf ons vooral viewen, liken, clicken en sharen hé.
Hoofdstuk 4: Rising You(th)
Benjamin vertelt over Rising You en het model dat hij errond gebouwd heeft. Toekomstige werkgevers en de VDAB betalen mee voor het opleidingstraject van jonge vluchtelingen tot hoogtewerkers. Winwinwin.
- Wil je zelf opgeleid worden om op hoogte te werken? Of wil je stiekem gratis klimmen? Bekijk de projectfiche op de site van de VDAB.
- Ook met Farah Laporte hadden we het over vluchtelingen en werk, over de catch-22 van de taal moeten kennen om te mogen werken en het best een taal kunnen leren al werkend.
- Er zijn maar weinig sociale ondernemers die erin geslaagd zijn hun sociale missie zo hard te verweven met hun businessmodel. Arnoud Raskin is er nog zo eentje.
Hoofdstuk 5: Dan kunt ge werken ook
Over solliciteren, CV’s en gesprekken en hoe het proces compleet ontoegankelijk is voor nieuwkomers. Over het potentieel van een manneke van 12 die helemaal alleen van Afghanistan naar hier komt.
- Benjamin verwijst naar gigantisch goede organisaties die werken rond trauma bij vluchtelingen. Hij geeft hiermee een mooie voorzet naar Geertrui Serneels. Om Geertrui de bal te zien binnen koppen moet je naar ons gesprek met haar kijken.
- We denken ook aan vzw Humain en Sofie D’Hulster, die in de eerste linie hulp bieden aan vluchtelingen.
Hoofdstuk 6: Ge kunt dat niet neerschrijven
Over de vooroordelen die leven over vluchtelingen en hoe die verdwijnen wanneer die gasten effectief komen werken en aan een lunchtafel zitten met hun nieuwe collega’s. Over de eerste gast die Benjamin aan job hielp.
- Alweer een overwinning voor de contacthypothese van Allport. Volgens Rutger Bregman één van de meest onderbouwde, maar meest genegeerde waarheden die er zijn. Zet mensen aan een tafel. Eet samen iets. Praat over het weer. Het is zo simpel, maar zo doeltreffend.
- Christophe Busch bevestigt dat het niet de meest sexy, maar wel de beste oplossing is voor polarisatie. Ontmoeten, zitten, praten.
- Ook de blik van Hans Bourlon op vluchtelingen werd oneindig veel genuanceerder toen hij zelf peter werd van Abdi.
- In 2017 won Rising You de Vlaamse prijs voor sportverdienste.
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.