Hetty Helsmoortel: Wie willen we zijn?

Ondertitels dankzij Sofie Vankelst
Of luister naar de Podcast

Wie is Hetty Helsmoortel?

Hetty startte het grootste wetenschapsfestival van Vlaanderen, zit met Lieven Scheire in de Nerdland podcast en is huiswetenschapster in onze favoriet actua programma De Afspraak.

Daar zit een lijn in: Hetty wil dat we meer over wetenschap en technologie praten. Want wat vroeger nog ondenkbaar leek – het DNA van mensen aanpassen, om maar iets te noemen – kan vandaag. Dat is mogelijks fantastisch en griezelig, aan ons om te beslissen.

Wie willen we zijn?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zo kan je ook luisteren:

Over het gesprek

ZIGO Mecenas Sofie Verhalle kon het gesprek met Hetty al voor de uitzending bekijken. We vroegen haar wat zij van het gesprek vond:

“Het is een gesprek dat bij mij anders binnenkomt dan een David of Dalilla. Daar gaat het over thema’s die meer emoties oproepen en universeler lijken te zijn: klimaat, racisme, … De Grote Thema’s. Dat is eigenlijk niet waar als ik erover nadenk. Wat Hetty vertelt is diepmenselijk. Ik herken haar verhaal over depressie, steeds op zoek gaan naar antwoorden, denken dat je overal tussen valt of dat je twee werelden moet combineren. Op zich zou ik haar willen zeggen dat ze net dat aan het doen is wat ze wou doen: een andere wereld scheppen, een ander vakje maken. Het lijkt alsof ze in de marge aan het morrelen is, maar daar gebeurt er zoveel. In die marge zit waarde, zit waarheid, zit er een ziel, zit er passie. Herkenbaar.”

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.

Dat wil ik ook steunen

Verwante afleveringen:

Eén reactie

  1. Sara Rosseels zegt:

    Heb dit gesprek gisteren met veel compassie beluisterd. Hoe mooi is het om te durven toegeven dat het zo een goed gevoel kan geven om gewoon even alles te mogen loslaten. Dat er niets meer moet. Geen “alle ballen in de lucht houden” ; geen “ben ik wel goed bezig- vragen” meer. Gewoon even mogen zijn om te herstellen.
    En tegelijkertijd is ze zo een sterke vrouw.
    Knap.

Geef een reactie