Wie is Francesca Vanthielen?
Als we een reden moeten noemen waarom we Francesca in onze studio uitnodigden, is het moeilijk kiezen. Haar presentatiewerk voor sterren op de dansvloer – we zijn oprecht fan – of haar interviews op Kanaal Z – zeldzaam diepgravend – of, logischer misschien, haar activisme.
Ze stond aan de wieg van Klimaatzaak en van G1000 en bezit de gave om de complexiteit van zowel het klimaatprobleem als de tekorten aan ons democratisch systeem helder te ontrafelen.
Spoiler: Je wordt er niet minder boos van.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Bonusmateriaal
Shownotes
- Onze lijst klimaatactivisten begint bijbelse proporties aan te nemen: Serge De Gheldere, Nic Balthazar, An Beazar, Steven Vromman, Manon Janssen, Koen Verwee, Alexia Leysen, Rutger Bregman.
En om één of andere rare reden zeggen ze allemaal hetzelfde. - Francesca’s boekentips:
- Een klein leven van Hanya Yanagihara
- Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili
- Francesca’s ideaalbeeld van studeren is gebaseerd op Dead Poet Society
- Levenslang leren, kijk ook naar Caro Lemeire
- In De Perfecte Storm gaan Gert Peersman en Koen Schoors in op de economische crisis van 2008. Wat is er echt gebeurd?
- Adam Smith en zijn onzichtbare hand terroriseren tot vandaag alle studenten economie. Dat idee kwam voor het eerst naar voren in The Wealth of Nations.
- Ook Loïc De Cannière pleitte bij ons voor een nieuwe economische theorie. Die van Kate Raworth bijvoorbeeld.
- We zouden toch eindelijk echt wel eens een keer aan dat boek van Piketty moeten beginnen straks.
- Francesca wil niet naar een 19de eeuws 2.0 model. Als we Stefan Hertmans horen, vrezen we dat we daar al zijn.
- ‘We hebben draagvlak nodig’. De eeuwige dooddoener om vooral niets te moeten doen. Jonas Malisse ziet dat iets optimistischer.
- Koen Verwee van Sign for my Future, kwam ook bij ons zijn verhaal doen. Het bewijs dat er ook onder veel grote bedrijven draagvlak is voor een transitie.
- In de Eurobarometer van 2019 stond klimaat voor het eerst op één. Zie hier de bezorgdheid van de Europese burger omhoog gaan van 2010 tot nu.
- Meer over de Europese Green Deal.
- Volg hier de Klimaatzaak-saga en kom te weten in welke taal de rechtszaak gevoerd zal worden. Of word medestander.
- In Nederland won Urgenda de rechtszaak tegen de overheid met 900 mede-eisers. Nederland is nu wettelijk verplicht om in 2020 25% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. In België wordt de zaak al 5 jaar uitgesteld, ondanks de 60 000 mede-eisers.
- In beter nieuws: blijkbaar is er onder Melchior Wathelet een concreet plan gemaakt om naar een koolstofarme economie te gaan tegen 2050.
- Francesca zegt dat we allemaal met onze kinderen naar The Handmaid’s Tale moeten kijken.
- G1000 in Duitstalig België, de concrete vertaling van het project van David Van Reybrouck.
- Een artikel uit De Standaard van 22 oktober 2011: Zal de G1000 de democratie redden?
- Onze lijst klimaatactivisten begint bijbelse proporties aan te nemen: Serge De Gheldere, Nic Balthazar, An Beazar, Steven Vromman, Manon Janssen, Koen Verwee, Alexia Leysen, Rutger Bregman.
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.