Karine Van Doninck: Ik wil een voorzet zijn

Of luister naar de Podcast

Wie is Karine Van Doninck?

“Denken op lange termijn” en “het toeval herwaarderen”, het zijn pleidooien die we vaker horen. Maar al te vaak missen ze de inhoudelijke weerhaakjes om zich echt in onze breinen en harten vast te zetten. En ons zo te verlossen van de alles-moet-snel-en-zeker-dictatuur.

We hadden klaarblijkelijk Karine Van Doninck nodig. Een van de meest toonaangevende en bevlogen wetenschapsters die ons land rijk is. Niet bang om te verdedigen wat kwetsbaar is (cool), om verantwoordelijkheid op te nemen waar roekeloosheid dreigt (dank u) en om ons woorden als weerhaakjes te geven. Opdat we niet zouden vergeten wat belangrijk is (ja!). 

Shownotes

  • We hadden het al uitgebreid over het gesprek met Karine in onze tweede PS aflevering.
  • Lees meer over rotiferen of raderdiertjes of bekijk ze eens.
  • Of lees dit rotiferen-artikel van National Geographic dat bewijst dat ook zij de kunst van de clickbait-titel onder de knie hebben ondertussen: How to Survive Without Sex for 50 Million Years? Dry Up.
  • P53 is het gen dat de celdeling controleert en ons allemaal beschermt tegen kanker. Dankjewel P53!
  • Karine baat een kunst B&B uit in Brussel: DRUUM. Allen daarheen (na de lockdown en niet tegelijk aub)
  • Karine doet ook onderzoek naar rotiferen in de ruimte. Ze stuurde ze naar het ISS in samenwerking met het ESA. Angelique Van Ombergen is wetenschapscoördinator bij ESA en kwam eerder bij ons langs.
  • Karine is fan van buitengewone dieren en keek als kind naar Le Jardin Extraordinaire, enkele voorbeelden:
 

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken? 

In tijden van cynisme is ruimte voor twijfel en nuance van levensbelang. Zwijgen is geen optie probeert die ruimte te vrijwaren. En dat kunnen we enkel omwille van ons Mecenaat.

Ons Mecenaat is een club van nieuwsgierige mensen die met hun financiële bijdrage onze werking mogelijk maken. Het zijn ambassadeurs die onze content en visie mee uitdragen. Het zijn de liefste mensen op de wereld.

Leer meer over ons mecenaat >

of over Zwijgen is geen optie.

Met Zwijgen is geen optie proberen we ons samen in te beelden wat er beter kan. We zoeken waar het schuurt, ontdekken de kloof tussen wat er vandaag is en wat er kan zijn en proberen dan samen die kloof te overbruggen. - Anthony

Verwante afleveringen:

Geef een antwoord