Wie is Serge de Gheldere?
Serge is er de man wel voor om het gevecht met het onmogelijke aan te gaan. Klimaatambassadeur voor Al Gore, mede-oprichter van Klimaatzaak, oprichter van Futureproofed Cities en sinds dit jaar – tegen wil en dank – ook in een gevecht voor zijn persoonlijke gezondheid verwikkeld.
We spraken hem drie jaar geleden. Maar met het jaar dat hij achter de rug heeft en de vorderingen die Europa maakt in haar strijd voor een leefbaar klimaat, wilden we hem heel graag terug spreken. Serge, immer minzaam, stemde toe. En wij zijn dankbaar dat we ons gesprek met jullie kunnen delen. Zodat we hem samen met jullie een spoedig herstel kunnen toewensen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Shownotes
- Serge helpt met Futureproofed steden en bedrijven om hun CO2 uitstoot te verminderen.
- Dit gesprek bouwt lekker voort op ons eerste gesprek met Serge. De twee samen bewijzen nogmaals dat er veel vooruitgang geboekt kan worden in enkele jaren tijd.
- Andere klimaatgesprekken – de één al wat donkerder dan de ander – voerden we met Steven Vromman, Francesca Vanthielen, Nic Balthazar, Pieter Boussemaere en Rutger Bregman.
- Het verhaal van Serge begon met An Inconvenient Truth.
- Enkele visionaire bedrijven, handig om te kennen als u met uw portefeuille wenst te stemmen:
- Patagonia
- Ben & Jerry’s (met mate!)
- Tesla
- De herverkiezing van burgemeester Ann Hidalgo in Parijs was gebouwd op het concept van de 15 minute city, bekijk hier de TED talk.
- Het laatste boek van Ottolenghi, Flavour is stiekem vegetarisch.
- Serge parafraseert Steve Jobs: Secrets of life
- Wie schrik heeft dat, nu we goed bezig zijn op klimaatvlak, alles terug rustiger en saai zal worden, kijk eens naar The Social Dilemma.
Per hoofdstuk:
- 237 miljard per jaar
- Opiniestuk van Serge in De Tijd
- Onderzoek naar de opbrengst van fietskilometers
- Lees hier meer over de ecobonus in Italië. En hier nog meer.
- Schop in de grond.
- Dit is de tweet van Michael Liebreich waarnaar Serge verwees. En hier is het artikel waarnaar de tweet verwees. Met als belangrijkste zin: “The manufacturers are trying to hit the spot on the CO2 limit and otherwise make as many profits as possible with SUV sales,” says Julia Poliscanova from the environmental organization Transport and Environment.
- De Stok
- Had je in de jaren ’90 gezegd dat Kortrijk en Deinze hippe steden zouden worden, men had eens goed gelachen.
- Leuven heeft de iCapital award gewonnen, dankzij Leuven 2030.
- Crossing the chasm, of hoe kan je van een aantal early adopters naar een early majority gaan. Of hoe kunnen we hippe marketingprincipes toepassen op de klimaatstrijd.
- TED-talk over rekeningrijden in Stockholm.
- Scepsis en twijfel
- Blijf op de hoogte van Oosterweel, die abstracte perceptiestrijd van op tv wordt langzamerhand omgezet in een echte overkapte ring.
- Bij gele hesjes denken wij altijd spontaan aan ons gesprek met Stefan Hertmans. Als je dat nog niet gezien hebt, eum, kijk er dan naar.
- Je perceptie op die gele hesjes verandert ook significant als je Piketty leest. Let op: enkel voor wie graag eens van perceptie verandert.
- The Dark Side
- Rutger Bregman schreef een boek aan alle Nederlanders, maar ik denk dat hij wel nog een paar exemplaren voor de Belgen heeft ook: Het water komt.
- Minder goed nieuws
- Zorgen voor de wereld of zorgen voor jezelf? Die ‘of’ staat daar verkeerd. Dat inzicht kregen we cadeau van Bert Roebben.
- Serge baseert zijn punt over geluk en succes op zijn eigen ervaring, maar ook op wetenschappelijk onderzoek. Hij verwijst naar Shawn Achor en zijn Positive psychology TED talk
- Michael Jordan is een badass-mysticus en het beste voorbeeld van iemand die in het nu kan leven. Bekijk zeker eens The Last Dance (niet te verwarren met Save the last dance)
- Serge had veel aan het boek Anticancer van David Servan-Schreiber.
Klik en abonneer (gratis!) in jouw favoriete podcast app:
Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?
We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.