Thomas Leysen: We hebben iedereen nodig

Of luister naar de Podcast

Wie is Thomas Leysen?

Hij zegt het schoon in het Frans maar we vertalen het graag even in onze moerstaal: “We worden vaker door wantrouwen bedrogen dan door vertrouwen.” Het is een zin die op zoveel verschillende manieren de kern van ons urenlange gesprek vat.

Thomas Leysen was of is CEO of bestuurder bij bedrijven als KBC, Mediahuis en Umicore. Organisaties die een verleden met zich meeslepen maar ook de kans bieden om op grote schaal verandering te bewerkstelligen. Organisaties die gezien worden als zowel de oorzaak als de oplossing. Organisaties die we met argusogen volgen. Tankers.

Daar aan het roer gaan staan en die tankers proberen sturen richting “beter”, vraagt een bijzonder mens. En de essentie van zo’n mens proberen vatten, leek ons meer dan de moeite waard. “On est plus souvent dupé par la défiance que par la confiance.”

Dat is gelukt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Shownotes

 • Eerdere gesprekken die aansluiten voor een namiddagje bingen:
  • Thomas dochter Alexia Leysen is de bezielster van Dagen Zonder Vlees en kwam eerder bij ons langs.
  • Wanneer het gaat over een rechtvaardige transitie naar een betere maatschappij, verwijst Anthony naar ons gesprek met Stefan Hertmans.
  • We praten met Thomas over herstelbetalingen, een begrip dat ons het helderst werd beschreven door Olivia Rutazibwa.
  • De bedrijven waar Thomas zijn schouders onder zette zijn voorbeelden van tankers die je enkele graden kan doen draaien. Aan de ene kant is het nooit genoeg, aan de andere kant hebben we ook die grote bedrijven nodig. Andere moedige tankerkapiteins: Wouter Torfs, Dimitri Antonissen en Koen Verwee.
  • Aan de andere kant zijn er de speedboats, die wendbaarder, vrijer en zuiverder op de graat kunnen zijn, maar misschien net iets minder impact hebben. We hebben beiden nodig. Enkele speedboats die bij ons passeerden: Jonas Malisse, Paulien Verhaest, Patrick Doyen.
 • Een fikse dosis techno-optimisme om je klimaatdepressie tegen te gaan
 • Relevante boeken:

Vind jij het belangrijk dat iedereen naar onze gesprekken kan kijken?

We mogen wel zeggen dat onze gesprekken iets met de mensen doen. Ze zijn voedsel voor de ziel. Ze doen je brein knetteren en je handen jeuken. Na zo’n gesprek, voelt het soms alsof je niet alleen bent, met je zorgen, met je dromen. Zoiets is kostbaar. En dat zet je niet achter een paywall. Daarom zijn al onze gesprekken gratis beschikbaar voor iedereen. Ze maken daarentegen is helemaal niet gratis en daarom zijn er allerlei manieren om ons te steunen, om de gesprekken en wat ze teweegbrengen openbaar te houden.

Dat wil ik ook steunen

Verwante afleveringen:

Geef een antwoord